Man skal kæmpe for det, man har kært

TV-værten Jacob Riising vil give børn lyst til at læse og at gøre noget godt for andre – derfor har han skrevet den Ole Lund Kirkegaard-inspirerede børnebog »Karmaboy« – kometen og den onde numsekløe. Med små, humoristiske pep-talks i kapiteloverskrifterne lokker og pirrer forfatteren læserne videre i handlingen.

KarmaboyHvad gør man, når en komet fra det ydre rum truer med at udslette det sted, hvor man elsker at bo? Flygter man eller handler man? Dilemmaet er den 11-årige dreng Nillers. Titlen afslører, at selvfølgelig træder Niller i karakter som superhelt, iklædt gummistøvler, underbukser og Preben Elkjær-landsholdstrøje. Skovlunde Bytorvs redningsmand, Karmaboy, er således klar til handling. Til trods for, at han er både rødhåret, splejset og nervøst anlagt.

Set-uppet kendes fra andre fortællinger om superhelte, lige fra Clark Kent, bedre kendt som Superman, til den tykke Palle Nørhmann alias Antboy. Og den tilsyneladende altid veloplagte Riising placerer sin helt i en »velkendt« historie, hvor intet er helligt, og alt er fortalt med rablende overskud, direkte læserhenvendelser og et typegalleri i et minisamfund, som vi har set det før – ikke mindst i Ole Lund Kirkegaards bøger.

Bogens scoop er Riisings opdatering af bogmediet til den net-baserede generation. Her er således en satirisk installationsguide, samt advarsler til uprøvede boglæsere, og f.eks. springer han kapitler over med følgende begrundelse: »Ja, jeg sprang lige fem kapitler over, for nu skal vi sgu have gang i historien«. Legen fortsætter bogen igennem med mildest talt muntre fodnoter og kommentarer, som implicit gør opmærksom på, at dette er en børnebog og den kan faktisk være både sjov og overraskende – også for den voksne oplæser (mig selv inklusiv)!

Få en sjov oplevelse ved at låne bogen på Bibliotekerne og i Bogbusserne her i Sydslesvig.

Inge Marie Bordinggaard Elechukwu
Børnebibliotekar ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig