Tag din 10. klasse som udvekslingselev i Sydslesvig

Tag din 10. klasse som "udvekslingselev" syd for grænsen, og oplev en flersproget og flerkulturel hverdag som helt sikkert vil give dig mange brugbare kompetencer på din videre vej.

20161115TR10
  •   Hvad er ”Tag din frivillige 10. klasse i Sydslesvig” ?

Det er et tilbud til elever fra Danmark. Det er – som der står – frivilligt. Dvs. man får ikke et eksamensbevis med hjem, som man kan bruge i Danmark. Eleven gør det ud fra lysten til opleve den spændende sprog- og kulturskat der er syd for grænsen. Eleven bliver i dét år, hun er her, en del af det danske mindretal i Sydslesvig. Hun oplever en tosproget hverdag, hvor der tales tysk og dansk omkring hende hele tiden, hver dag. Og det er de personlige kompetencer på den kulturelle/sproglige konto, som eleven tager med hjem som gevinst. Det er ligesom et au-pair-år noget, der tager sig godt ud på et cv. Helt konkret går gæsteleven i en 10. klasse i Sydslesvig, bor hos en værtsfamilie og dyrker sine hobbys og nye kammeratskaber i fritiden. I weekenden kan man selvfølgelig tage hjem til Danmark, når man har lyst.

Vores første "frivillige 10. klasses elev i Sydslesvig" var Silja Fogt fra Silkeborh, som i 2015-2016 havde sin skolehverdag på Sønder Brarup Danske Skole. Hun boede hos en værtsfamilie og hun dimitterede sammen med kammeraterne i 10. klasse, for derefter at vende hjem til Danmark med en helt særlig erfaring og mange nye kompetencer i bagagen. For Silja har det været en spændende udfordring at gå i en dansk skole og bo i Sydslesvig. Hun har i hele perioden boet privat hos en familie, der har børn på skolen og i børnehaven. Især det tyske sprog været en udfordring, Silja er indgået i undervisningen på lige fod med de øvrige elever i klassen og deltog også i den afsluttende skriftlige tyskeksamen, som hun bestod. Læs om Siljas år her.

  • Hvem kan blive udvekslingselev?

Elever fra Danmark, som har lyst til et ”sabbat-år” i form af et spændende og inspirerende år som frivillig 10. klasses elev i Sydslesvig. Du vil få en kæmpe viden om Sydslesvig, det danske mindretal samt tysk sprog og kultur og styrke dine kommunikative og sociale kompetencer, hvilket vil komme dig til gode på din videre vej. Du vil komme til at bo hos en værtsfamilie, og gå på den skole, der ligger i familiens distrikt (derfor kan vi først sige, hvilken skole du kommer til at gå på, når vi ved, hvor din værtsfamilie bor).

  • Hvem kan blive værtsfamilie?

Har din familie plads og lyst til at have en udvekslingselev boende, som kan præge jeres hverdag med dansk sprog og kultur, så kan I sagtens være en egnet værtsfamilie. Det er ikke vigtigt at der er jævnaldrende børn, men at der er plads i hjemmet samt gode strukturer ift. at gæsteeleven kan passe sin skole og sine hobbys. Det forventes af værtsfamilier, at de giver eleven kost og logi. Det forventes ikke af værtsfamilien, at de betaler for elevens hobbyer, tøj, musik osv.

 

  •   Andre praktiske ting (Vi hjælper, hvor der er behov)

-          Udvekslingseleven skal melde flytning til den pågældende by på rådhuset

-          Herefter indskrives eleven på skolen

-          Ift. Sygesikring: Familien skal på www.borger.dk ”søge om det særlige sundhedskort”. Udbetaling Danmark vil herefter (ca. 3 ugers bearbejdelsestid) sende formularen E109  (international sygesikring) til familien. Med formular E109 går udvekslingseleven til en Krankenkasse. Det særlige sundhedskort gælder i 12 måneder.

Ift. Andre forsikringer (Ulykkesforsikring, ansvarsforsikring) skal forældrene afklare med deres forsikringer, om eleven stadig er forsikret, når hun bor i udlandet. Evt. skal der tegnes noget ekstra.

         Værtsfamilien betaler kost og logi. Udvekslingseleven forventes at have et månedligt beløb med hjemmefra til hobbyer, shopping osv.  Udvekslingseleven har selvfølgelig alle skolesager, tøj, cykel og hvad man dagligt har brug for med hjemmefra.

 

Har du interesse i at blive frivillig 10. klasses elev eller værtsfamilie??

Så kontakt info@feriebarn.dk - vi hjælper dig videre.