Spil dansk på iPad

I hele Sydslesvig var musikglade unge fornylig samlet til »spil dansk ugen«.

Dkflaspildansk -808012918

Siden 2011 deltager Sydslesvig som »Spil dansk kommune« på lige fod med alle de danske kommuner. Spil Dansk Ugen er årets store fest for dansk musik og musikliv, og der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m. Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle. Spil Dansk er blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed.

De vandt

Trene-Skolens 5. klasse har i år vundet SPIL-DANSK konkurrencen og har fået til at møde Ras Kjærbo fra Rumkraft Elektronisk Musikskole i København. Ras er musikteknolog og neuroscience entusiast.

De 12 elever og deres lærer Georg Thomsen møder en entusiastisk, dygtig og nærværende underviser, der tager dem med på en teknisk musikrejse på en Ipad.

- Vi fortalte om vores yndlingsgenre inden for musikken og fandt ud af, at der er lige så mange musikretninger som litteraturgenre og bøger. Så bevægede vi os ud i rytmer, takt og melodier og fik hver en iPad med fede hørebøffer, fortæller Georg Thomsen.

Og så er de ellers i gang: Computerprogrammet garagebander verdens største orkester, og de lærer at spille rytmer og melodier på forskellige instrumenter, gentager lydsekvenser og retter op på noget, som de måske ikke synes lyder helt fedt. Musikkens og teknikkens verden glider ud i et og de spiller, optager, redigerer, sampler, mikser effekter ind i deres musik og prøver på at holde fokus på alle de spændende ting, som Ras kommer med.

Ud over alt det praktiske er der også plads til lidt teori om takter og akkorder og et par tips til selvhjælp, når man nu ikke er den fødte musiker.

- Det har været en storartet oplevelse. Tiden og musikken fløj af sted og vi har alle kreeret vores egne melodier og rytmer med en masse forskellige instrumenter. Vi kommer i hvert fald til at skulle booke Skoleforeningens IPAD-kuffert for at afprøve det her igen. Hvem ved, om man ikke kan få lavet noget fedt elektronisk musik med et par julesange, siger Georg Thomsen.

Hver dag

Eleverne er enige:

- Det var rigtig godt, meget sjovt og spændende at lave musik på en ipad. Rytmerne var gode, der var mange instrumenter at vælge imellem og instruktøren var dygtig, lyder det fra eleverne.

- Vi kunne tænke os at lave det hver dag.