Skolesamarbejde hen over grænsen

Eleverne fra Vidingherreds Danske Skole i Nordfrisland og fra Deutsche Schule Rapstedt (Ravsted) i Sønderjylland mødes fire gange i dette skoleår. Det langsigtede mål er, at eleverne bliver bedre til deres mindretalssprog, og at de bliver venner.

Dkflavidingherred -1013965

Danske og tyske stemmer blandes. Både forældre og elever stråler: Eleverne er henrykte over lige at have gennemført en gospelkoncert for deres forældre, og forældrene er synligt stolte over, hvor godt det lød, og hvor dygtige børnene var.

Vi er i gymnastiksalen på Ravsted tyske skole, hvor eleverne fra Vidingherred Danske Skole i Nykirke har været på besøg siden i morges. Koncerten gik i gang klokken 14, og både forældrene fra Ravsted og fra Nykirke var mødt op.

Viske grænsen ud

- Det er dejligt at få visket grænsen ud mellem de mindre skoler, og jeg kan mærke, at børnene er glade, siger Linda Søndergaard-Knudsen, mor til Cecilie i 2. klasse på Nykirke Danske Skole, mens Cecilie tilføjer:

- Det er godt at samarbejde, og jeg får nye venner.

Både Cecilie og hendes nye veninde, Ida, fra den tyske skole i Ravsted midt mellem Aabenraa og Tønder, har spurgt deres mødre, om de må besøge hinanden.

Ved siden af står Lis Herrschildt, der er mor til Marie Valder, der også går i 2. klasse.

- Det er utroligt, som de kan begå sig på dansk og tysk, siger hun.

Begrænset ordforråd

Initiativtageren til projektet er Merete Petersen, der er lærer på Vidingherred Danske Skole. Hun læste, at der lå fem millioner kroner i EU's Interreg-pulje, som man kunne søge til kulturelle formål. Fluks meldte hun sig til et informationsmøde – og kom tilfældigvis til at side ved siden af Andrea Richter fra den tyske skole i Ravsted.

De to var enige om, at de har et fælles problem:

- Vores børn mangler danske ord. De har et begrænset dansk ordforråd og er næsten ikke i stand til at udtrykke det, de gerne vil, siger Merete Petersen og fortsætter:

- Vi okser hver dag for at indprente dem ord, men en måde at lære dansk på er at komme til Danmark. Derfor håber jeg på en vedvarende kontakt.

Den tyske skole har samme problem – bare med modsat fortegn: Her halter det tyske.

- Inden vi gik i gang, holdt vi møder med forældrene og sagde, at det her gerne skal føre til en vedvarende kontakt, siger Merete Petersen.

De to lærere søgte i fællesskab Interreg-pengene og skrev i ansøgningen, at formålet var at forbedre elevernes sproglige udvikling i det andet sprog samt vedvarende venskaber, hvor også forældrene er involverede. De fik omkring 2000 Euro fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling til at køre projektet for.

- Det er min plan, at børnene senere lære hinanden så godt at kende, at de måske kan besøge hinanden en hel lørdag og måske overnatte hos hinanden, siger Merete, men tilføjer, at hun godt ved, at hun nok er lidt for hurtig:

- Skal vi nå målene, må vi gå langsomt til værks.

Imponerede forældre

Foreløbigt har de holdt tre ud af fire planlagte arrangementer. I september var de 21.9.17 fra 2.-5. klasse på orienteringsløb i Nykirke, den 2. november skulle de lære Ravsted at kende. Den 18. januar ankom eleverne fra Vidingherreds Danske Skole til Ravsted lidt over klokken ni, hvorefter dagens gæstelærer, Bibiane Bøje, der er professionel gospelsanger gik i gang med at instruere børnene. Ind i mellem var der dog tid til leg og en god frokostpause, og klokken 14 var forældrene fra både Ravsted og Nykirke ankommet, og koncerten kunne gå i gang.

Den 8. juni skal både elever og forældre mødes igen i Nykirke til den årlige børnefest med masser af leg og små konkurrencer, senere vil der være grillmad. Desuden skal de sammen opleve duoen Rødkål & Sauerkraut, der er dansk/tysk slapstick.

- Det har været en øjenåbner at se, hvordan andre skoler tager ideen op, og hvordan kollegerne og forældrene bakker op om ideen, siger Merete med varme i stemmen.

Marnie og Malte Pörksen, der er forældre til Grace i 3. klasse og Jody i 5. klasse på Vidingherred Danske Skole, glæder sig især over, at samarbejdet viser politikerne, at det kan lade sig gøre.

Støtte fra EU

- Det er megagodt, at EU vil støtte sådan et projekt, der netop handler om, at vi er naboer, siger Malte Pörksen, og Marnie supplerer:

- Det er tydeligt, at de får lært henholdsvis dansk og tysk på denne måde.

- Sådan nogle projekter står og falder med initiativrige lærere, siger Linda Søndergaard-Knudsen, mor til Cecilie.

Alle er imponerede over, hvor godt gospel-koncerten lød.

- Det var imponerende, siger Malte Pörksen og fortsætter:

- Også imponerende så mange sange, de fik lært. Efter den fjerde sang tænkte jeg, at det måtte være det, men der kom flere.