Operation Dagsværk med fokus på Bangladesh

Skoleelever involverer sig for de fattige

Dkflaoperation -852413434

Eleverne på Duborg-Skolen i Flensborg var også i år med til at støtte Operation Dagsværk i Danmark. På selve dagen arbejder eleverne til fordel for andre unge over hele verden. De arbejder ud fra devisen om at give en dag af deres egen uddannelse for at give en uddannelse til andre unge et sted i verden. I år støtter initiativet slumbørn i Bangladesh.

Operation Dagsværk er en årlig tilbagevendende begivenhed, som er integreret i skolelivet på de fleste gymnasier og i stigende grad på øvrige ungdomsuddannelser samt efterskoler.

Selve dagsværkdagen handler om, at unge mennesker går ud og arbejder til fordel for unge andre steder i verden. Eleverne skal igennem deres uddannelse styrkes i kendskabet til grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, og skolekulturen skal ifølge gymnasiereformen præges af oplysning, så man derigennem kan opnå forudsætninger for medansvar, medbestemmelse, rettigheder og pligter. Operation Dagsværk leverer input til fagene, så skolerne kan styrke eleverne i at forholde sig kritisk, selvstændigt og ansvarligt til især internationale og globale udfordringer, man møder i det moderne samfund.

Hvert år udvikler unge undervisningsmaterialer, der kan skabe faglig relevant oplysning til unge, tilpasset læreplaner og pensum.

- Vi har haft en temadag omkring slumproblematikken, og det er vigtigt, at skolen bakker op omkring initiativet, siger Jakob Bang fra Operation dagsværk-gruppen.

- Det er ikke kun eleverne, men hele skolen, der sætter fokus på verdens problemer, siger han.

I Bangladesh skal der etableres aktivistskoler i tre af Dhakas værste

slumområder. I skolerne støttes de unge i at organisere og uddanne sig til stærke aktivister, som sammen skaber opmærksomhed og synlighed om den ulighed, der eksisterer i Dhaka. De færdiguddannede aktivister skaber konkret og bæredygtig forandring der, hvor de bor. Eleverne i aktivistskolerne undervises under åben himmel i slummens gader. I stedet

for bøger er læringen baseret på konkrete problemstillinger i slummen.

I aktivistskolen er der tre hovedfag: Aktivt medborgerskab i slummen, dokumentation og fortalerarbejde og slumforbedring. Projektets ønske er at mobilisere en urban ungdomsbevægelse og gøre slummen synlig. Gennem indsamling af data kan de unge dokumentere deres leveforhold og præsentere dem for myndighederne. Som løftestang involveres lokale journalister og medier, så Dhakas borgere i de rige områder ikke længere kan lukke øjnene. Det er afgørende for at skabe politisk pres, så slummen ikke bare kan ignoreres.

Når projektet slutter, er tre slumområder blevet til bedre og mere modstandsdygtige steder at bo for tusindvis af børn og unge, og vi har sat gang i en stærk urban ungdomsbevægelse, der sætter slummen og dens beboere på bykortet.