Om at udforske den praktiske side

Sløjd er det fag, der giver eleverne en indsigt i håndværk, men overordnet i lige så høj grad praktisk matematik, rumforståelse og værktøjsprofylakse

Dkflaholm -861413555

Det opstår en helt særlig lugt, når man bearbejder træ. Men det er ikke denne lugt, der møder én på vejen ned i sløjdlokalet på Harreslev danske Skole. Det lugter af lak. Reimo Hinske fra Jes Kruse-Skolen i Egernførde står i et lille kælderrum ved siden af sløjdlokalet. Vinduet er åbent, og Reimo er i gang med at lakere den havebænk, som er hans projektopgave på modul 2 af Skoleforeningens sløjdkursus.

Når man kommer ind i sløjdlokalet er den der, lugten af træ, som man kan huske fra sin egen barndom - fra sløjdtimerne. Eller fra sit barndomshjem, ligesom Markus Lorenzen. Han er lærer på A. P. Møller Skolen i Slesvig, og han er søn af en snedker.

Mangel på sløjdlærere

- For et år siden var der ikke flere sløjdlærere tilbage på A. P. Møller Skolen. De var gået på pension. Jeg meldte mig frivilligt, for jeg har haft et naturligt forhold til faget, siger han.

Men han har ikke haft uddannelsen. Derfor er han rigtig glad for, at kurset er kommet op at stå. Det er på i alt 90 timer. Det hele begynder med et maskinkursus. Det er lovbestemt og giver kursisten mulighed for at betjene elektriske maskiner i undervisningssammenhænge. Det give kursisten indsigt i, hvornår det giver mening at bruge maskiner, hvad de forskellige maskiners formåen, og hvilke begrænsninger de har, og kursisterne får den nødvendige sikkerhed og rutine i omgangen med maskinerne for at undgå skader.

Efter bestået maskinkursus kan man så fortsætte på sløjdkursets modul 1.

Her arbejdes der blandt andet med måltegninger, slibning, modeller og flyvende objekter som boomerangs. På modul 2 arbejdes der med en projektopgave af kompleks beskaffenhed, der indeholder elementer og færdigheder fra kursusrækken.

- Kompleksiteten af opgaven er meget vigtigt, for det betyder, at kursisterne anvender forskellige teknikker, som de så bliver fortrolige med, siger kursusleder Lasse Danielsen.

Skolelederen i Harreslev brander for sit fag.

- Sløjd er det fag, der giver eleverne en indsigt i håndværk, men overordnet i lige så høj grad praktisk matematik, rumforståelse og værktøjsprofylakse. Og det er vigtigt – også derhjemme med værktøjskassen som handyman eller woman, siger Lasse Danielsen. For ham er det derfor vigtigt, at eleverne bliver undervist af dygtige godt uddannede sløjdlærere.

Praktiske evner

- Der flyttes ikke én eneste mursten eller bankes ét eneste søm i foran en pc. Erhvervslivet skriger efter folk med praktiske evner på alle niveauer, derfor er det vigtigt, at vi i skolen prøver at give eleverne en chance for at udforske deres praktiske side, siger han.

Holm Dressler fra Vesterland danske Skole er enig. Han er i gang med at lave en havestol.

- Kurset har helt klart opkvalificeret mig. Jeg kører hjemmefra kl. 5 om morgenen, for at være her til tiden og jeg gør det gerne, så det siger alt. Det er det bedste kursus jeg har været på nogensinde, siger han.