Noget nyt og alligevel noget velkendt

Duborg Skolen har ikke mistet sin karakteristiske charme efter den omfattende ombygning af Kjær og Richter-bygningen.

Dkflalduborg -034414683

Den omfattende renovering af Duborg-Skolens nybygning skal være afsluttet om få måneder. Planen er, at eleverne i den gymnasiale overbygning,, som lige for tiden bliver undervist i den gamle bygning, i det nye skoleår flytter ind i nybygningen, så renoveringen af den gamle bygning kan gå i gang. Et år senere, til skoleåret 19/20 skal hele renoveringen så være færdig, og eleverne i 7. til 10. klasse, som for tiden undervises i lejede skolelokaler i Schulgasse i Flensborg, flytter ind på »deres« nye Duborg-Skole.

Den 20. april var det muligt for interesserede at se på, hvilke store og små forandringer der er sket i Kjær og Richter-bygningen, som nybygningen hedder.

En balancegang

- Som grundprincip har vi ønsket, at bygningen skulle være mere lys og åben. Det har været en balancegang, for Kjær og Richter-bygningen, som er fra 1977 er Tysklands yngste fredede bygning. Alle forandringer er derfor sket i tæt samarbejde med fredningsmyndighederne, fortæller lederen af Skoleforeningens tekniske afdeling, Dirk Clausen, som var en af guiderne under åbent hus arrangementet.

Den nye åbenhed kommer til udtryk i, at man har fjernet mange af de tykke mure i røde klinker, som hidtil har delt det store fællesareal op i mindre arealer. I det fællesområde på skolen, som kaldes centrum, er der i stedet for opstået en bred trappe, som man kan sidde og arbejde på. Hen over det areal, som engang var »gamle ryger«, med sin smukke udsigt over Flensborgs havn, er der kommet en altan, som ligeledes giver mulighed for at arbejde. Hele skolen er blevet gjort mere handicapvenlig med for eksempel flere elevatorer. Klasseværelserne er mere lyse og venlige. Her er de klassiske røde mursten og det mørke loft blevet skiftet ud.

Det smukkeste syn fra skolen har man nu, når man ser ned på fjorden gennem glasfacaden fra den nye etage med faglokaler, som er blevet bygget oven på gymnastiksalen.

- Der er sket mange store og små forandringer, men det har været vores ønske at bibeholde de særlige karakteristika, Duborg-Skolen har. Og det har selvfølgelig også været myndighedernes krav, siger Dirk Clausen.

Således er den nye trappe blevet bygget med sten, der er identiske med de sten, som kendetegner hele Kjær og Richter-bygningen. Selv mørtlens farve er blevet tilpasset helt præcist.

Godt resultat

- Og trappen er muret med den samme teknik, som væggen blev det for 40 år siden. Det har taget to murere en uge at mure et trin. Men nu ser den også ud, som om den altid har været der, siger Dirk Clausen.

Han er meget tilfreds med resultatet.

- Alt sammen virker helt naturligt, og man kan spørge sig selv, hvorfor det ikke er blevet gjort sådan fra starten af.