Levende politikere i undervisningen på Duborg

Torsdag den 26. april var 9. og 10. årgang på Duborg-Skolen rykket ud af klasselokalet og ind i skolens festsal. Deres lærere i samfundsfag havde den dag tilrettelagt timerne, så de blev en aktiv del af tiden op til valget. Eleverne skulle til et vælgermøde.

Dkfladebatmøde -043814782

77 elever fra Duborg-Skolens 9. og 10. klasse har taget plads i skolens festsal. De skal til vælgermøde. Det er deres lærere Stephanie Schönbeck-Graf og Helke Mees Zimmermann i samfundsfag, der har arrangeret mødet.

- Det gør vi, for at undervisningen i samfundsfag skal blive et eksempel på den virkelighed, de lærer om i undervisningen, fortæller de to lærere.

Syv politiske partier har taget imod tilbuddet om at deltage i paneldebatten. På forhånd havde lærere bedt dem om at sende yngre politikere og orienteret dem om, at de skal bruge et sprog, der passer til unge elever.

- Sidste gang vi arrangerede et vælgermøde, fattede vores elever ikke , hvad kandidaterne havde snakket om, så det var vigtigt for os, at alle politikere denne gang fik en grundig forhåndsorientering.

Velkomst

- Velkommen. Sluk mobiltelefonerne, væk med drikkevarerne og slå ørerne ud. Sådan åbnede Stephanie paneldebatten.

- Nu er det alvor, nu er det virkeligheden, I møder. Når politikerne har præsenteret sig, og den politik de står for, får I mulighed for at stille spørgsmål.

Inden i stiller et spørgsmålet, skal I sige jeres navn, så ordstyreren og politikerne ved, hvem I er, det er almindelig høflighed, sagde hun henvendt til eleverne.

Skal man rejse sig, når man stiller et spørgsmål, ville én af de unge vide.

- Ja, svarede deres Stephanie.

Derefter blev politikerne budt velkommen til undervisningen. De fik også at vide, at det er en elev fra 13.årgang, Mads Lausten, der er ordstyrer.

- Kære politikere, temaet er »Politik til unge skoleelever«. Præsenter jer, og fortæl eleverne, hvorfor det er »Geil« at bo i Flensborg.

Præsentation

Eleverne blev præsenteret for alle de temaer, der er en del af den aktuelle kommunale valgkamp. Kommunale sikkerhedsfolk kontra pædagogiske streetworker, ungdomsboliger, gode sportsmuligheder, tæt på den danske grænse, kontakt til unge politikere, hvor er der spørgetimer til nye vælgere, »Grundsteuer kontra Gewerbesteeuer«, landsdelens kulturelle tilbud og meget mere.

Eleverne kom gentagende gange til at opleve, at politikere er meget engagerede i de ting, de selv står for. At de tit bliver så engagerede, at de afbryder hinanden, selvom de ikke har ordet.

FDP angreb for eksempel SPDs politik. Da begyndte SPDeren at slå i bordet og snakke i munden på politikeren fra FDP.

Det gentog sig et par gange i løbet af den politiske debat. I de situationer fik eleverne et praktisk eksempel på, hvor vigtigt det er at have en ordstyrer, der kan styre politikerne og deltagerne.

Ordstyreren

- Stop, det er mig, der styrer forløbet, sagde ordstyreren til politikerne i nogle situationer. Gav dem så ordet igen, og samtidig fortalte han eleverne, at de så derefter ville få mulighed for at stille spørgsmål.

Afsluttende

Alle politikere og ordstyreren var enige om at opfordre eleverne til altid at gå til valg, når de bliver gamle nok til det. Der var tre elever til stede, der er var gamle nok til at gå til valg den 6. maj.

- Flensborg er en hyggelig by. For mig behøver den ikke udvikle sig til en storby over 100.000 indbyggere. Det bør ikke være et mål i sig selv, sagde Michale Markward hen imod slutningen af »vælgermødet for de unge«

Det høstede han et stort bifald for.

Det blev det, vi ønskede, et møde hvor unge politikere snakkede med unge mennesker, sagde de to lærere efter mødet.Georg Buhl

 

Elever: Politikernes tone skader demokratiet

Fredag morgen havde ti eleverne debat om gårsdagens vælgermøde på Duborg-Skole. Det værste ved mødet var den måde, politikerne snakkede sammen på, mener de.

- De skændes for meget, og de lader ikke hinanden tale ud. De opfører sig jo ikke ordentligt, så dem ville jeg ikke stemme på til valget, siger Alexander på 15 år.

Ti af de elever, der dagen før, om torsdagen, havde været til et vælgermøde i festsalen på Duborg-Skolen, har her fredag morgen samfundsfag med deres lærer Helke Mees-Zimmermann. De skal evaluere vælgermødet, som var tilrettelagt for dem, som en del af undervisningen i samfundsfag WIPO (Wirtschaft und Politik).

Kritik

Eleverne skal snakke sammen og vurdere gårsdagens vælgermøde. Hvad de synes om det, og hvad de har lært.

Det at politikerne ikke lod hinanden snakke ud, inden de kom med deres egen mening, kunne eleverne slet ikke lide.

Politikerne snakker i munden på hinanden

- Det kan jeg ikke lide. Og jeg kan ikke lide, at politikere prøver at overbevise hinanden. De skal bare fortælle om deres egen politik. Vi skal nok selv vurdere, hvad vi kan lide, og hvad vi vil stemme på, sagde Sophie på 15 år.

Hun synes også, at de har et grimt sprog, når de diskuterer indbyrdes.

- Det var et rigtigt godt møde. Det var et møde, man blev klogere af. Jeg kunne rigtig godt lide at se, hvad der skete, når deres meninger ramte sammen. Nogen slog i bordet og sagde højlydt stop, sagde Jan på 15 år, foldede hænderne bag hovedet og smilede.

Skader

Generelt synes eleverne, at det var fint at prøve at være en del af en paneldebat til et vælgermøde. Ved en almindelig afstemning stemte alle, med undtagelse af en, for at vælgermøder er nødvendige.

Når de ikke kan snakke ordentligt, kan jeg ikke stemme for, sagde pigen, der var imod.

Ordstyreren

Det var tydeligt, at eleverne var begejstret for den funktion, ordstyreren havde.

- Han var god, han kunne styre og stoppe konflikterne, sagde Sofie.

- Ja, ellers opførte politikerne sig bare som små børn, sagde Malte på 15 år.

Her mente Corvin 15 år endda, at ordstyreren skulle have grebet ind lidt oftere.

-Indlæggene fra politikerne var for lange, det skulle han have stoppet. Vi havde jo for længst forstået, hvad de ville fortælle, de ville bare høre sig selv, mente han.

Emnerne var gode og relevante. Og politikerne viste, hvad deres partier stod for, og hvad der var deres mærkesager. Dog mente eleverne, at enkelte partier holdt sig for meget tilbage.

Eleverne efterlyste navneskilte med partinavn foran politikerne.

Det gjorde så stort et indtryk på de unge, at politikerne ikke var gode til at respektere hinandens meninger og taletid, at deres slutbemærkning var:

»Deres måde at snakke sammen på, skader demokratiet.«

Georg Buhl