Læsekaravanen kom til Sydslesvig

Ørkensand, nye lege og beduinhistorier på Sørup Danske Skole.

Dkflallæseraket -024414640

Sørup Danske Skole har fået besøg af Læsekaravanen, som er en del af projektet Læserakketten. Karavanen består af elever fra Vallekilde Højskole, som netop har været i Jordan, og som nu drager ud på danske skoler for at give eleverne en helt særlig indsigt i livet i det mellemøstlige land. Med sig har karavanen historier, lege og billeder, der tager tilhørerne med på en virtuel rejse til ørkenen, til Det Døde Hav, til den pulserende storby Amman og til flygtningelejren Za'atari.

»Børn og unges forståelse og engagement i verden omkring dem er essentiel. Læsekaravanen er et supplement til undervisningsmaterialet LæseRaketten, som børnene netop har arbejdet med, og det er en fantastisk måde at pirre til børnenes nysgerrighed på og give dem lyst til at vide mere,« siger Heidi Brehm, kampagneleder i Oxfam IBIS.

Rift om opholdene

Der har været rift om de 60 skolebesøg, og der vises stor interesse blandt lærerne for muligheden for at give eleverne en øget global forståelse og interkulturelle kompetencer.

- Vi har været rigtig heldige, siger skoleleder Anja von Oettingen. Skolen inviterede også naboskolen i Strup med til arrangementet.

En af karavanens deltagere er Johan Krøyer, som ser frem til at dele oplevelserne fra Jordan med de danske skolebørn.

»Jeg har også en smule sommerfugle i maven, men mest af alt glæder jeg mig til at give en lille bid af det, vi har oplevet, videre. Jeg håber, at eleverne får udvidet deres horisont og får en forståelse for, hvor forskelligt livet kan se ud alt efter, hvor man er født. Men jeg tror også de vil opdage, at børn bare er børn – at børn i Jordan går op i mange af de samme ting som danske børn,« siger Johan Krøyer.

LæseRaketten er en gratis bog til elever i grundskolen. Bogen er trininddelt og kan anvendes fra børnehaveklassen til og med 8. klasse. Til de større klasser ligger der materiale og opgaver på læekaravanens hjemmesiden. Bogen skal på en gang puste til elevernes læseglæde og samtidig få dem til at reflektere over uddannelsesspørgsmål. Historierne er skrevet af kendte danske børnebogsforfattere. LæseRaketten indeholder desuden portrætter af børn fra andre lande - et nyt land hvert år.

Sørup Danske Skole indbygger hvert år læseraketten i undervisningen i natur og teknik og dansk. De lærer om andre lande og om emner som børns rettigheder og børnearbejde. For os handler læseraketten om politisk dannelse i børnehøjde. Eleverne lærer om steder, hvor det at gå i skole er et privilegium. De lærer om rettigheder, pligter og muligheder og om, hvordan de kan blive taget fra én, siger Anja von Oettingen.