Hurtigere læsning og bedre læseforståelse

Skoleforeningen har tegnet et abonnement på et læringsprogram, som træner elevernes læsefærdigheder.

Dkflafrontread -13759

Skolelærere i hele Sydslesvig har n været på kursus i at bruge et nyt læringsprogram for deres elever. Det hedder Frontread, og er et digitalt træningsprogram, der træner elevens læsehastighed og forståelse. Programmet indeholder øvelser i fiksering, spændvidde, arbejdshukommelse og hastighedstræning. Eleven bliver ført igennem 9 niveauer, hvor der, via animerede videoer, undervises i læsestrategier og trænes i hurtiglæsning. Programmet tager udgangspunkt i elevens individuelle niveau. Eleven kan løbende følge sine fremdrift på øvelser, ord i minuttet og relativ fremdrift.

På mere end 200 skoler har elever trænet deres læsefærdigheder med læsetræningskonceptet fra Frontread, der er målrettet såvel uddannelse som anden faglig læsning. Over 10.000 elever har deltaget i et træningsforløb, og i gennemsnit er deres læsehastighed steget med 56 procent.

Ifølge Nicolina Binzer, der både er lærer og læsekonsulent, er en del af hemmeligheden bag de gode resultater, at læsetræningen motiverer skoleeleverne.

– De unge bruger ikke automatisk en masse tid på læsning. Konkurrencen fra computere og sociale medier er simpelthen for skrap. Derfor er det vigtigt, at eleverne bliver motiverede af læsetræningen. Mange er glade for den fremgang, de opnår, og de synes, det er sjovt at få feedback med det samme – det motiverer dem til at lære mere, siger Nicolina Binzer, der er læsekonsulent i Vejle Kommune.

Bedre karakterer

Læsetræning hjælper skoleeleverne til at blive hurtigere og mere motiverede til at læse. Derudover viser resultater fra to skolers egne læsetests, at eleverne også opnår bedre karakterer.

– Vi har testet FrontRead på 191 elever fordelt på to skoler, og resultatet var en gennemsnitlig stigning på én karakter i dansk læsning. Derudover har det vist sig, at eleverne har været mere motiverede for at læse – endda hen over ferier, siger Merete B. Riedel, der er læringsansvarlig ved FrontRead.

Læringsprogrammet træner blandt andet øjets fysiske læseevner og hukommelsen. Det bliver koblet sammen med de nyeste former for læsestrategi. Merete B. Riedel forklarer:

– Konceptet tager udgangspunkt i, hvordan hjernen arbejder, når vi læser. Vi kan udvide øjnenes synsfelt, og vi kan træne hjernens evne til at genkende ord. Ved for eksempel at gøre sig klart på forhånd, hvad målet med læsningen er, og hvilket vidensniveau man ønsker at opnå, bliver læsningen hurtigere, mere rationel og forståelsen større.

Ud over grundskolerne er blandt andre gymnasier, erhvervsuddannelser, VUC'er og Aarhus Universitet også begyndt at bruge programmet. Målet er at gøre nye studerende mere parate til den uddannelse, de står overfor og dermed øge deres muligheder for at gennemføre den. Også syd for grænsen har man fået øjnene op for FrontRead, og i løbet af 2016 lanceres konceptet på ikke mindre end 11.000 skoler i Tyskland.