Den indre dommer

Deeskalationstræning for eleverne på Sørup Danske Skole.

Dkfadeeskalatin -114424

Skemaet blev ændret i to dage på Sørup Danske Skole for 3./4. klasse, da de skulle have besøg af Willi Petersen, som til dagligt er lærer på Skovlund Danske Skole. For Willi kan noget særligt. Han kommer med en stor kuffert og et endnu større smil, og han kommer med en viden omkring deeskalation. Han har en viden om, hvordan mann synliggøre adfærdsmønstre blandt eleverne i en klasse.

Forandringer

- Vi synes selv, at vi stod i stampe med nogle elever. Det var både dem, som ofte er udfarende og dem, som bare finder sig i det. I begge grupper oplevede vi ikke nogen forandring i adfærd ligegyldigt, hvad vi prøvede. Mødet med Willi gjorde, at vi ansatte på skolen fik mulighed for at opleve gruppen blive sat til nogle opgaver, hvor de mødte grænser, men samtidig også blev ført til nye handlemuligheder. Det var utroligt spændende og inspirerende«, siger skoleleder Anja von Oettingen, som havde søgt midlerne til at få et deeskalationskursus ud til skolen gennem PPR.

- Vi har især en gruppe drenge, som sidder inde med lavt selvværd og skal kompensere det med udadvendt uheldig adfærd. Her var det interessant at se, hvordan Willi introducerede os alle til »Den indre dommer«. Det er jo den indre stemme, som vi alle har i os, men som vi også skal lytte til. Den indre dommer ved præcis, hvornår vi er gået for langt og kan på sigt hjælpe os med at styre noget af det uheldige krudt, vi skyder med«, siger Manja Ratai-Grumser, som er klasselærer for holdet. Hun var hovedsagelig knyttet til at følge Willi sammen med klassen for at observere og iagttage, hvad der sker blandt eleverne, men også de andre ansatte var at finde i gymnastiksalen.

Bruge erfaringerne

- Vi må indrømme, at vi ser specielt en dreng nu med andre øjne. Han er ofte forstyrrende, men her tager han et ansvar og leder gruppen til at løse opgaven sammen. Det er vi imponeret over og vil minde ham om den styrke«, siger klassens øvrige lærer Sonja Prühs og Jaqueline Pejunk.

Nu gælder det om for skolen at bruge nogle af de erfaringer videre hen.

- Jeg synes Willi har givet os en del redskaber og sat noget i gang også i os som undervisere. Vi vil jo helst have, at der kommer ejerskab over trivslen på hele skolen, og derfor kunne en mulighed være, at vi planlægger en trivselstime pr. uge pr. klasse, som så går på omgang i fagene og blandt lærerne. Det er så en præventiv indsats, som giver mere rolig undervisningstid, håber Anja von Oettingen.