Jaruplund Højskole justerer det lange kursus

Mens der er godt gang i de korte kurser er målet med at få 30 til 40 elever på højskolens lange kursus endnu ikke opnået.

DKFLADKFLUDanskkursus _8

Højskoleforstander Karsten B. Dressø kaster et positivt blik tilbage på året på Jaruplund Højskole.

- Medarbejderne på Jaruplund Højskole har igen i 2016 ydet en bemærkelsesværdig indsats, hvilket har medført, at de første af vores målsætninger for Jaruplund Højskole er nået, siger Karsten B. Dressø.

I 2016 har der været næsten 5.000 gæster gennem højskolen. Heraf har de ca. 1000 været kursister, og de

godt 700 har været danske kursister på de lange og korte kurser. De øvrige kursister er primært kommet fra det danske mindretal og organisationer i området. De resterende næsten 4.000 gæster, der har gjort brug af højskolen, er såvel Dansk Skoleforening for Sydslesvig som øvrige organisationer og foreninger i mindretallet samt foreninger/virksomheder fra Danmark.

Målsætning

Med hensyn til det lange kursus er Jaruplund Højskoles målsætning med at få 30 til 40 unge danske elever på de lange kurser, ikke nået endnu. På den baggrund er højskolen gået i gang med at nytænke indholdet og kursustilbuddene til de unge mennesker.

- Vi arbejder i øjeblikket på at nytænke vores kursustilbud og formulere indholdet til vores nye kernefag samt strukturen for vores højskoleuger, oplyser forstander Karsten Dressø.

- Under overskriften »Snup en bid af din fremtid«, beskriver vi i øjeblikket indholdet til vores nye kernefag billedkunst, musik, tysk, ledelse og eksistens. Fag som vil styrke de unge mennesker i deres afklaring og fremtidige valg og samtidig styrke dem fagligt og i deres personlige udvikling. Et højskoleophold på Jaruplund Højskole, og for den sags skyld på andre højskoler, giver de unge mennesker et frirum med mulighed for fællesskab, fordybelse og personlig udvikling. Forskellige undersøgelser viser, at de unge mennesker, der i dag har afsluttet deres gymnasieuddannelse, ofte føler sig ensomme og pressede mht. de valg, der skal træffes for fremtiden. Her kan et ophold på en Jaruplund Højskole og andre folkehøjskoler være et frirum, hvor eleven i fællesskabet med andre kan finde afklaring, siger han.

Under mottoet »Snup en bid af din fremtid« vil Jaruplund Højskole tilbyde rum til fordybelse, udvikling og afklaring i et trygt og overskueligt fællesskab. Højskolens nye kernefag har alle et overordnet fokus på kommunikation, sprog, identitet og kulturmøde, hvordan man bliver bedre til at kommunikere og forstå, i forhold til sig selv, hinanden og som medborger.

Korte kurser

På Jaruplund Højskole er der godt gang i tilmeldingerne til højskolens korte kurser i 2017. Kataloget præsenterer en bred vifte af spændende temaer, som eksempelvis spænder over opera, kanaler og vandveje, cykelture Sydslesvig rundt, golf, filosofi, reformationen og rejser for familiehøjskolen. Alle kurserne, uanset emne, indeholder også foredrag om Sydslesvig, så de danske kursisters kendskab til det danske mindretal øges. Der er allerede nu et par af de korte kurser, der kan melde alt udsolgt. Den 5. april løber det første ugekursus af stablen. Emnet  er opera, og allerede nu er der 35 tilmeldte. Derefter følger vores traditionelle påskekursus, der efterfølges af diverse udlejninger og Sydslesvigs Østkyst med flere. De korte kurser strækker sig over sommeren og ind i efteråret, hvor højskolen i slutningen af september gennemfører Reformationskursus med rejse til Wittenberg samt Sort sol og Traner med tur til Rügen. En hel del af kurserne i juli, august og september er åbne for dagkursister til en reduceret pris, så Sydslesvigere i området kan deltage i løbet af dagen og overnatte hjemme.

Mange danskkursister

- Det har atter været en fornøjelse at arbejde sammen med alle medarbejderne, bestyrelsen, støttekredsen og vores interessenter om at nå vores målsætninger, og ikke mindst se den store indsats alle har ydet,« fortæller forstander for Jaruplund Højskole Karsten B. Dressø og fortsætter:

- Det ser ud til, at vi også vil have rigtig mange danske kursister på vores korte kurser i 2017, idet tilmeldingerne løbende kommer ind, og vi allerede nu kan melde udsolgt på to af forårets og sommerens kurser. Vi har i år som noget helt nyt også planlagt fem Jaruplund kurser på Christianslyst sideløbende med, at der gennemføres kurser på Jaruplund Højskole. For at sikre fastholdelse af de opnåede resultater og nå nye målsætninger er det vigtigt, at vi fortsat videreudvikler højskolens tilbud samt optimerer på vores kursustilbud og ydelser, siger han.

 

Det lange kursus

• Billedkunst: Teknikker i tegning, maleri og skulptur, egne arbejder i dialog med underviseren, kunst som udtryksform og kommunikationsværktøj, kunsthistorie samt museumsbesøg.

• Ledelse: Værktøjer til selvledelse, succeskriterier, mål og delmål. Møde-, gruppe- og projektledelse.

• Musik: Begyndere og øvede, basisinstrumenter som klaver, guitar, bas, trommer eller sang. Samspil med plads og udfordringer, kommunikation samt performance.

• Eksistens: Refleksion og dialog omkring livets mangfoldighed og utallige muligheder, værktøjer til valg og fravalg, temaer om identitet, kommunikation, kulturforståelse, forskellighed og sameksistens.

• Tysk: Begynderniveau og fortsættere, grammatik, ordforråd, samtale, tysk hverdagssprog samt litteratur og kultur, studieture til bl.a. Hamborg og Berlin.

• Fredagen er tænkt som fælles projektdag med mange forskellige temaer eller ture til grænselandets historiske seværdigheder fra Hamborg til Kolding og Nordstrand til Kiel med enkelte afstikkere længere mod nord og øst.

• Forårets 12 ugers kursus er fra den 15. marts til den 3. juni og i 2018 fra den 14. januar til den 2. juni samt fra den 11. marts til den 2. juni.

• Et højskoleophold koster kr. 1.200,- pr. uge inkl. kost, logi og undervisning. Derudover skal der betales et tilmeldingsgebyr på kr. 500,-.

• Elever fra Sydslesvig, der har afsluttet en studentereksamen, har måske igen i år mulighed for at få et tilskud fra Grænseforeningen på kr. 5.000,- til et ophold på Jaruplund Højskole eller en af de andre Højskoler, syd for Kongeåen. Vi anbefaler, at man kontakter de forskellige højskoler for at få de nærmere detaljer.

• Har du spørgsmål eller vil man vide mere om et højskoleophold, eller aftale et uforpligtende besøg på Jaruplund Højskole, er man velkommen til at skrive en mail til forstander@jaruplund.de eller 04630 9691 40.

Danskkurser

Jaruplund Højskole tilbyder danskkurser på forskellige sprogniveauer. 

Mange deltagere benytter muligheden for Bildungsurlaub på et sprogkursus. 

Desuden kan du deltage i et weekendkursus fordelt på 4 dage på dagene 3.3. og 4.3. på sprogniveau 1 samt den 17.3. og 18.3.2017 på sprogniveau 2, ligeledes et weekendkursus fordelt i tiden 3.11. og 4.11. samt den 17.11. og 18.11.2017 på sprogniveau 3.

I foråret tilbydes ugekurser som følger:

 6.3. - 10.3. på niveau 1

3.4. -   7.4. på niveau 2

15.5. – 19.5. på niveau 3

12.6.  – 16.6. på niveau 4

 Til efteråret tilbydes kurserne:

11.9. - 15.9. på niveau 7

9.10. – 13.10. på niveau 1

6.11. – 10.11. på niveau 5

20.11. – 24.11. på niveau 6

 Ugekurser koster 180,- Euro og weekendkurset 120,- Euro. Yderligere oplysninger på skolens hjemmeside www.jaruplund.de.

 

Madlavning og dansk

Højskolekursus i madlavning på dansk, imens børnene leger og hygger.

 

Jaruplund højskole arrangerer fra den 20. februar et kursus som både omfatter dansk og madlavning.

Efter at de voksne samt kok og dansklærer har gennemgået opskriften, tilberedt maden, hygget med danske gloser og samtaler og har dækket bord, spiser vi i fællesskab i spisesalen, imens vi fortsætter samtalerne på dansk, fortæller højskolelærer Anna, som gennemfører kurset sammen med højskolens kok Marius. For børn fra 5 år arrangeres der en pasning.

Børnepasningen består af en times boldspil i gymnastiksalen og en halv times dansk børnefilm i biografen plus en udendørsaktivitet i weekenden. Fra klokken 18.30 er de så med til spisningen. Kurset koster 15 euro pr gang pr person. Man kan vælge kun at deltage i nogle enkelte aftener. Børnene spiser gratis men børnepasningen koster mellem 10 og 15 euro pr. aften, søskende koster halv pris.

Program:

Mandag 20.02.17. klokken 17.00 – 19.15: Ovnbagt ørred med braiseret agurk og tomater og citron-dip.

Fredag 24. 02.17. klokken 17.00 – 19.15: Fyldte frikadeller og kartoffelselleri ragout

Fredag 03.03. 17. klokken 17.00 – 19.15: Fyldt squash med timiankartoffelbåde og mediterran dip

Søndag 05.03. 17. klokken 16.00 – 19.30: Mais-poulard på svampe-risotto

Tirsdag 07.03. 17. klokken 17.00 – 19.15: Quiche Lorraine med salat og kvark

Lørdag 11.03.17. klokken 16.00 – 19.30: Fiskefilet i butterdej med spinat og ærteskumsovs

Søndag 12.03. 17 Klokken 16.00 – 19.30: Forskellige slags tapas og citronfromage

 

Tilmelding senest onsdag den 15.02. 17. til Jaruplund Højskole: Tel.: 04630 969140 eller mail: kontoret@jaruplund.de