Sydslesvigerene bidrager positivt i det danske samfund

Undersøgelse viser at sydslesvigere klarer sig godt på det danske arbejdsmarked.

For første gang undersøges sydslesvigernes bidrag til det danske samfund, og de første resultater viser, at sydslesvigere i Danmark kan være en sand gevinst for Danmark. De bidrager positivt til det danske samfund.

Danskerne fra syd for grænsen er særligt gode til at finde et arbejde. Bedre end danskerne. Dimittender med sydslesvigsk baggrund har nemlig lavere ledighed end dimittender med dansk og international baggrund, lyder konklusionen på undersøgelsen af ledighed i årene efter endt uddannelse.

Det viser undersøgelsen, der er foretaget i juni 2016 af analysevirksomheden Moos-Bjerre & Lange.

Klarer sig godt

At ledigheden for sydslesvigske dimittender er lavere end for både dimittender med dansk og anden international baggrund betyder, at personerne med sydslesvigsk baggrund hurtigere tilbagebetaler deres uddannelse, bidrager til samfundsøkonomien gennem skat og samtidig trækker mindre på offentlige ydelser.

Konklusionen på undersøgelsen glæder generalsekretær Jens A. Christiansen, Sydslesvigsk Forening (SSF).

- Det er glædeligt sort på hvidt at se, at de unge, der tager til Danmark for at uddanne sig og virke i det danske samfund, klarer sig godt og også er en gevinst for Danmark, siger han.

Særlig bånd

For de sydslesvigske dimittender var den gennemsnitlige ledighedsprocent på 5,4% - hele 24% lavere end danske og 14% lavere end internationale dimittender. Undersøgelsens tal viser den gennemsnitlige ledighed tre år efter endt uddannelse for dimittendårgangene 2009-2013.

Jens A. Christiansen mener, at der ligger flere forklaringer bag: »For det første kigger vores unge i Sydslesvig i retning af Danmark, som de føler et særligt bånd til. De er derfor motiverede for at gøre det godt. For det andet spiller det ind, at de har dobbelte kompetencer, fordi de udover god dansk uddannelse og kultur også har en stor sproglig, kulturel og samfundsmæssig forståelse for Tyskland, som jo er Danmarks største eksportmarked.« siger han.