Rigtig gode legekammerater

Legepatruljer indtager Sydslesvig og animerer kammeraterne til god leg på skolegården.

Dkflalegepatrulje512

70 unge fra seks danske skoler i Sydslesvig og Lyreskovskolen i Padborg har været på kursus med legepatruljen. Legepatruljen er et projekt, som skal sætte mere fut i frikvartererne ved at sætte sjove lege i gang. Kurset er startskuddet til et vigtigt job i skolegården, hvor eleverne vil fungere som forbilleder, der får de små skolekammerater til at glæde sig til frikvartererne med lege, der styrker bevægelse og trivsel. På kurset lærer eleverne at stå frem, styre og regulere legene og sørge for, at alle børn er med.

Gode lege

Dkflalegepatrulje463- De får rygsækken fyldt med gode lege og med viden om, hvordan de sætter dem i gang. På kurset lærer de at være forbillede, for det nytter ikke noget at være fjollet, når man instruerer, for så bliver resultatet også fjollet, siger legeinstruktør Ann-Karina Overlade fra Dansk Skoleidræt, som står bag arrangementet. Kurset fandt sted i Cornelius Hansen-Skolens idrætshal, og på skolen har man allerede en legepatrulje. Det er eleverne selv, der er ansvarlige for at gennemføre legene, og kurset skal kvalificere dem yderligere til dette arbejde.
- Ved at fremme legen i frikvartererne øger vi elevernes fysiske aktivitetsniveau, og det giver positive udsving på den fysiske såvel som den mentale sundhed. Derudover er det med til at give eleverne nogle gode motionsvaner, der kan trække renter langt ind i voksenlivet, siger formand i Dansk Skoleidræt Finn Kristensen.

Nu skal de i gang

På Nibøl Danske Skole vil man i gang med legepatruljen. Skoleleder Inga Thamsen er derfor med en flok elever på kurset.
- Jeg har før oplevet - på den skole, jeg var - hvordan de unge fra legepatruljen vokser med opgaven. I starten skal de lige tages lidt i hånden, men der går ikke lang tid, før de styrer det hele selv, siger hun. Den samme erfaring har man gjort på Oksevejens Skole i Flensborg:
- Vi bruger mest legepatruljen om vinteren, hvor eleverne i den store pause bruger gymnastiksalen to gange om ugen. Det er vores 6. klasse, der står for legepatruljen, og godt en tredjedel af skolens elever er med, siger lærer Kirsten Hansen.

Daniel Dürkop