Nye billeder fra Iran

Velkommen til en anden verden!

04112015_134222_0Udstillingen »Nye billeder fra Iran« viser et bredt udsnit af iransk illustratorkunst for børn og det, der ligner. Her er prøver fra 40 tegnere. De fleste er ganske unge. Udstillingen er blevet til i et nært samarbejde med Ali Boozari som ankermand for det iranske netværk af illustratorer. Den er den mest omfattende prøve på iransk illustratorkunst, der er vist uden for landet. Og medvirker udstillingen til at punktere nogle myter om »onde« lande og skumle kulturer, er det bestemt ikke imod hensigten!

Billederne kommer fra et land, der har en årtusindlang tradition for at digte og male og søge. Da Irans store digter Dja’far Rudaki skrev sine dobbeltvers – om vinens og kvinders velsignelse - var Gorm den Gamle konge af Danmark. Så de billeder, du ser, har dybe rødder i en tradition, der måske netop lader sig aflæse bedst i tegninger for børn. Især hvis man samtidig kan få det unikke samspil imellem billederne og det smukke, kaligrafiske skriftsprog, der er illustration i sig selv.

04112015_134239_1Disse 40 tegnere er forskellige i streg og farvevalg Men de er fælles om poesi og sans for det skønne Humor, kraft og varme. Nogle gennemgående træk ved iransk illustratorkunst er jordforbindelsen – eller manglen på samme. Den er stort set ikke-eksisterende, men figurerne flyver ikke bort af den grund. De flyder blot blidt afsted i deres egen verden af nutidig folklore. Farvevalget er raffineret, og gennemgåede motiver er træer og fugle, samt mennesker i byer, tra!kken, supermarkeder – og heste!

Hvorfor Iran? Kunstnere fra det land – f.eks. Hoda Haddadi, Ali-Reza Goldouzian, Ali Boozari og Farshid Sha!ee, der alle er med her – vinder priser på stribe rundt omkring ved udstillinger i disse år. Det er, som om verden for alvor er ved at opdage, at der sker noget udenfor de kendte stier. At der kan skabes et så varieret og alligevel homogent billedsprog, der kan være jordbundent og flyvsk på samme tid, fjernt uden at være fremmedartet, traditionsrigt i de nyeste teknikker, humoristisk uden det blir pjat samt med en demonstrativ vilje til at komme ud over rampen.

Det er nemlig alvor! Iran er et persisk land. Man taler farsi. Det er bogens land i den muslimske verden.

04112015_134307_2

Ofte klarer børnebogen og dens billeder sig lempeligt igennem tider med politisk eller religiøs ensretning. Iran er et land med censur, men netop der er sjældent problemer. Magthavere regner ikke børnebogen for noget! Således kan den i al sin oversethed være formidler af almene, fordomsfri værdier. Og fordi tegninger for børn ikke interesserer dem, magthaverne, så kan tider med tvang derfor være grobund for en opblomstring af billeder med nye teknikker, eksperimenter og !nurligheder. Det var også tilfældet i de tidligere Østlande under kommunismen.

Bag denne udstilling står Lis Andersen, oversætter/ litterær konsulent og Steffen Larsen, der skriver om børnebøger i bl.a. Politiken.

»Udstillingen Nye billeder fra Iran har indtil videre modtaget støtte og anden hjælp fra forlagene Turbine og Gyldendal, fra Bupl’s solidaritetsfond, Forfatterforeningens illustratorgruppe samt Selskabet for Børnelitteratur, der er den danske afdeling af børnebogens internationale netværk Ibby. Ibby i Iran har været en god støtte undervejs.«

Udstilling kan ses mandag til torsdag fra 8 til 17 fredag fra 8 til 13 til og med fredag den 4. december 2015.