Natur, kultur og så lidt fodbold

220 skolebørn fra Nordfrisland har tilbragt fire dage i Skjernområdet sammen med vestjyske skoleelever. Udover en fodbolddyst med 200 hold blev det til besøg på skoler og udflugter til seværdigheder.

Fokus Vestjylland3

Fodbolden var bare en detalje ifølge Horst-Werner Knüppel, der er skoleleder på Uffe-Skolen i Tønning.
Det tog to år at planlægge projektet »Vestjylland – Natur, kultur og fodbold«. Undervejs søgte arbejdsgruppen A.P. Møller Fonden om penge og fik 200.000 kroner.

- De mange positive tilkendegivelser fra alle samarbejdspartnere, ikke mindst elevernes begejstring og engagement gør, at mødet med en dansk hverdag skal videreudvikles, siger Horst-Werner og tilføjer:
- Jeg har allerede fået henvendelser fra flere folkeskoler og efterskoler i Skjern-området, der gerne vil have besøg af os til næste år.

Han fortæller, at en af Skjern-skolerne allerede har spurgt, om den må tage sine elever med på genbesøg på en af de tre sydslesvigske skoler.
Planen er da også at løfte projektet yderligere, og arbejdsgruppen håber, at fonden vil se positivt på en ny ansøgning.

Det var Uffe-Skolen, Hans Helgesen-Skolen i Frederiksstad og Bredsted Danske Skole, der satte deres tilsammen 220 elever på busser til Skjern i Vestjylland. Uffe-Skolen deltog med alle elever, hvorimod Hans Helgesen-Skolen og Bredsted Danske Skole lod deres 1. og 2. klasser blive på skolen.
- Vores 1.og 2. klasser klarede turen super, og jeg er sikker på, at begge skoler prioriterer anderledes fremover, siger Horst-Werner Knüppel.

Mange aktiviteter

Han har selv arbejdet i Skjern og bor der i weekenderne. Derfor spurgte hans gamle kolleger ham, om han ville tage sine elever med til den store skole-fodboldturnering i Skjern i anledning af turneringens tiårs jubilæum. Men en fodboldturnering var ikke nok til at tage af sted, synes han. Der skulle mere på programmet, blandt andet en direkte kontakt til jævnaldrende elever i kommunens skoler.

Fokus Vestjylland2Det blev til en fire dages tur til Skjern-området. Her så eleverne blandt andet Skjern Ådal og hørte om, hvordan åen er blevet ført tilbage til sit oprindelige løb, bagefter var der gå- og løbeture i omegnens natur. Torsdag aften stillede studerende fra Aalborg Universitet op med et kemi-show, hvortil også nogle af de vestjyske børn kom.

Fredag skulle alle børnene i skole på en af de lokale skoler. Mange af de større børn, det vil sige 4. til 8. klasse, ville gerne opleve en skoledag på en dansk efterskole.
- Der er en del efterskoler i området, og flere af dem har allerede sagt, at de gerne vil være med til næste år, fortæller Horst-Werner.

Om aftenen så de små tegne- og børnefilm og legede i hoppeloppeland, mens de lidt større børn bowlede, spillede fodbold eller prøvede at skyde i Skydecentret. Lørdag aften blev aktivitetstilbuddene udvidet med en tur i svømmehallen.

Glæde ved dansk

- Vores børn lever i en tysk hverdag, og de får ikke kontakt til danske børn ved at komme på lejrskole på Vesterled, siger Horst-Werner og fortsætter:
- Det her er en unik måde at få forbindelse til danske børn på. Når de for eksempel står på skydebanen sammen med danske børn, så roser de hinanden, når det går godt, og griner sammen, når det kikser.

Fokus Vestjylland1Nogle af børnene besøgte en kristen friskole, hvor der var morgenandagt. Den form for morgensamling havde de sydslesvigske børn aldrig oplevet før.
- Det er yderligere et kulturelement, siger Horst-Werner og fortæller, at han efter den fire-dages tur kan høre, at børnene er blevet mere glade for at bruge det danske sprog.
- De får også lært nye ord. Det giver naturligvis ikke det samme som en 14 dages ferie hos en dansk familie, men der er noget at bygge videre på, siger han.

Lørdag spillede halvdelen af børnene fodbold, og søndag den anden halvdel. 200 hold var der i alt. Resultatlisten viste, at sydslesvigerne fik klø.

Ny tur næste år

- Den fodboldtradition, ja for den sags skyld hele idrætskulturen, der samler de danske elever i de mange lokale klubber, kender vi ikke til i vores landsdel, siger Horst-Werner, men fortæller, at de sydslesvigske hold kæmpede tappert mod overmagten.
- I stedet for en sejr blev der sat andre mål, og der blev kæmpet til sidste dommerfløjt, siger Horst-Werner og fortæller, at specielt de små var glade, når der var mål – også selv om det var modparten, der fik målet.
De klasser, der ikke spillede, var i Wow-park med legeland og klatring i trækronerne.

Søndag eftermiddag kørte de 220 sydslesvigere hjem igen.
- Vi skal have flere skoler med til næste år, både sydslesvigske og vestjyske. Vi skal åbne hele paletten og være kreative i vores påfund, siger Horst-Werner Knüppel, der efter to års planlægning allerede er klar med idéer og udfordringer til næste års tur.

Annelise Mølvig