Lærere i Husum underviser flygtninge

Flygtninge kommer tre gange om ugen for at lære tysk.

Dkflafflygtninge -18785767

Siden påske har to tysklærere på Husum Danske Skole, Nanny Stange og Sven Reinke, undervist flygtninge i tysk. Det gør de sammen med en pensioneret kollega fra en tysk skole. Undervisningen foregår på den danske skole, som også sponsorerer kaffe og te. Holdet består af mellem 15 og 20 flygtninge fra Syrien, Afghanistan, Armenien og Yemen, og de møder op på Husum Danske Skole tre gange om ugen for at blive undervist. Både Nanny Stange og Sven Reinke følte under flygtningekrisen, at de ville hjælpe. Efter et informationsmøde hos Diakonie i Husum besluttede de, at det, de kunne tilbyde, var undervisning.
Ingen chance
- Holdet består af flygtninge fra lande, som egentlig ikke har en chance for at få asyl i Tyskland. Derfor kan de ikke komme på et af de officielle sprogkurser, der er beregnet til flygtningene. Og så er der nogle syrere med, som ikke har gået på de officielle kurser, fortæller Hanna Diallo fra Diakonie i Husum.
- Vi er rigtig glade for vores kursister, siger Nanny Stange.
- De er meget motiveret, og man mærker, at de er glade for, at de har noget at tage sig til, siger hun.
Og gruppen gør store fremskridt.
- Hvis man sammenligner med, da vi startede, er det helt tydeligt, hvor meget de har lært. De kunne slet ikke snakke sammen, men nu har de tysk som et fælles sprog, siger Sven Reinke.
Og selv om flygtningene lærer tysk, får de også noget at vide om det danske mindretal.
- Det er jo klart, når de undervises på en dansk skole, siger Nanny Stange, og Sven Reinke tilføjer:
- De lærer tysk og om tysk kultur, men vi blander også lidt dansk kultur ind. Vi siger »du« til hinanden, og de kender danske traditioner som fastelavn, eller hvordan vi fejrer dansk jul.
God stemning
Kursisterne er fulde af ros til deres tre lærere. Der er en god stemning på holdet, og de ved, at de kan spørge om alt, de har lyst til.
- Vi kan selvfølgelig ikke svare på alt, især ikke når det handler om deres asylansøgning. Men der har vi Diakonie som samarbejdspartner - dem kan de trykt henvende sig til, siger Nanny Stange.
Både eleverne og lærerne på skolen har hilst de nye elever velkommen.
- Vi har forklaret eleverne, hvorfor der pludselig jævnligt dukker nogle for dem ukendte voksne op på skolen, og nogle kolleger har allerede tilbudt at stå til rådighed som vikarer, siger Nanny Stange.