Elever mødte bogfolket

Forfattere, illustratorer og oversættere var på »arbejdende kursus« på Jaruplund Højskole.

Forfattere, illustratorer og oversættere var på »arbejdende kursus« på Jaruplund Højskole. De kom sidste søndag og rejser i dag lørdag den 10. oktober.
Onsdag tog en del af dem ud til biblioteker, børnehaver, grundskoler og gymnasieklasser i Sydslesvig. 10. årgang på Cornelius Hansen-Skolen fik besøg af forfatteren Martin Petersen.

Op til besøget har de læst det meste af hans »Med ilden i ryggen«, som han fik Kulturministeriets børnebogspris for, da den udkom i 1999. Den handler om de 244.000 tyske flygtninge, der var i Danmark fra 1945 til 1949.
- Den handler jo om Tyskland, tyskere og Danmark, sagde han til eleverne og fortalte, at mange af hans bøger handler om flugt.
- I må gerne hade den. I må gerne sige, at I har kedet jer hele vejen igennem, sagde Martin Petersen, der efterlyste spørgsmål fra eleverne.

De havde mange: Er hovedpersonen Claus virkelig? Hvor lang tid tager det at skrive en bog? Hvorfor ville du være forfatter? Han fortalte også eleverne, at han har arbejdet som frivillig i en flygtningelejr i Kroatien i 1995, og de oplevelser trækker han på, når han skriver, lige som han også tager episoder fra sin egen barndom med. Når børnene i bogen driller hinanden, så har han fået inspirationen fra den måde han og hans søster drillede hinanden på.

Eleverne hørte om hans research, blandt andet at han var rejst til det tidligere Østpreussen. Det ligger i dag i Polen. Her havde han besøgt byen Elblag og gjort den til hovedpersonens hjemby.
- Det kunne være sådan et hus, hvor Claus har boet, sagde Martin Petersen og viste et billede af et slidt hus med flere lejligheder.

Dansklæreren for den ene 10. klasse, Hanne Prühs, fortalte, at Center for undervisningsmidler havde bemærket, at de havde bestilt flere af Martin Petersens bøger, derfor ringede centret og sagde, hvis I vil have besøg af Martin Petersen, skal I sige ja nu.

Annelise Mølvig