Børnenes univers

I børnenes univers har Husby Børnehaves førskolebørn lært om planeter og forskellen mellem film og virkelighed.

Dkfla 92632755

Om Star Wars-filmene er noget for førskolebørn, kan der være delte meninger om. Men en ting er sikkert: De kan give anledning til læring. Star Wars-universet er, omend filmene henvender sig til et ældre publikum, meget synligt i børnehaverne. Der er tegneserier for børn, legofigurer og al slags legetøj, og Darth Vader er en velkendt gæst til fastelavnsfesterne.

Snak om Star Wars

Derfor er det klart, at den nye Star Wars-film har givet anledning til en del snak i børnegruppen i Husby Børnehave. Og det har pædagogerne taget som anledning til at arbejde med »det rigtige univers« i førskolegruppen.
- Børnene har været meget optaget af Star Wars, og vi skal selvfølgelig tage fat i deres interesser og bruge dem til læring, siger børnehavelederen Silke Splettstösser.
Og emnet egner sig ifølge hende rigtig godt til både at formidle sproglig og videnskabelig viden.
- Vi har været på biblioteket i Flensborg og har lånt masser af bøger om universet og planeterne. Vi har ni børn i førskolegruppen, så hver af dem har fået sin egen planet, da vi har taget Pluto med, siger hun.
Børnene har lært om, hvad der er specielt ved netop deres planet, det vil sige temperatur, størrelse, geologi eller satellitter/måner. De har lavet planeter af gips, malet på dem og hængt dem op på stuen. Desuden har der været rim om Mælkevejen og sange om stjernerne.
- Vi har også lært om afstande, og så har vi været på besøg på planetariet i Lyksborg, fortæller Silke Splettstösser.

Tid og kredsløb

Dkfla 92392731Det var en imponerende godt forberedt førskolegruppe, som kunne fortælle Fokus om, hvad jordens tiltrækningskraft er, hvad der er forskel på en is-, gas- og en stenplanet, at »Mælkevejen altså ikke består af mælk«, at mennesker ikke kan leve på de andre planeter, fordi der ikke er luft, og at jorden har en atmosfære, der beskytter klimaet.
- Vi fortsætter med at lære børnene om tid og kredsløb. Det hænger godt sammen, så målet er at give børnene en forståelse for, at mange ting i naturen er tilbagevendende, siger børnehavelederen.

Daniel Dürkop