10-kamp på vikingevis

53 skoleelever fra 5. og 6. klasse fra fem skoler konkurrerede i en vikinge-olympiade på Lyksborg Historisk Værksted.

Fokus Historisk Center

En egetræsbåd skulle slæbes over land. På tid. Eleverne skulle kaste med økse, skyde med pil og meget andet. Formålet var, at de børn, der kommer til at gå i klasse sammen, allerede kender lidt til hinanden, når de mødes.

- Det var rigtigt cool at bygge Thors vogn og også at kaste med Ratatosks kugler, siger Nieke Mentges, der går i 6. klasse på Hatlund-Langballe Danske Skole. Det var 5. og 6. klasserne fra Sønder Brarup Danske Skole, Kaj Munk-Skolen, Bøl-Strukstrup Danske Skole, Sørup Danske Skole og Hatlund-Langballe Danske Skole, der mødtes i vikingernes verden.

Børnene blev sat sammen i grupper på tværs af skolerne.
- Mange af opgaverne kræver teamwork, for eksempel når de skal slæbe både hen over græsset, siger Ragnar von Winterfeld, der er leder af Lyksborg Historisk Værksted, der hører sammen med Lyksborg Danske Skole.
Han peger hen på et hold, der lynhurtigt fandt ud af at få båden hurtigt frem ved at lade den glide hen over nogle runde stolper. Mens Tim Oke Geldon, 5. klasse, og Andre Samp, 6. klasse, begge fra Sønder Brarup Danske Skole trækker i båden, har andre travlt med hele tiden at placere nye ruller foran, mens to skubber bag på båden.

Hvert 12. minut skal holdene videre til næste opgave.
Idrætslærer Jørg Brückner fra Kaj Munk-Skolen hjælper eleverne med at spænde buen rigtigt, holde pilen – og fremfor alt at slippe pil og bue samtidig.
- Vi samler eleverne til sådan en dag her, fordi de så allerede har et netværk, når de mødes i 7. klasse, siger han.

Moritz Zombath fra 5. klasse på Sørup Danske Skole og Mathis Withoux fra 5. klasse på Bøl-Strukstrup Danske Skole forsøger sig med Ratatoskskugler – to kugler på en snor, der skal ramme en overligger og sno sig rundt om den.
- Det sjoveste er kuglerne og at skyde med bue og pil, er de to drenge enige om – om end de ikke var så heldige med kuglerne.

Annelise Mølvig