»Ting tager tid«

Unge oplever fortidens langsomhed på historisk værksted.

Bavnehplusj Skolen

3. og 4. Klasse på Bavnehøjskolen var forleden på besøg i Historisk Værksted i Lyksborg. Eleverne skulle have et spændende indblik i jernalderen og vikingetiden, og oplevelsen blev ekstra stor af, at besøget var med overnatning i vikingetelte.

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt at sidde sammen ved lejrbålet til sent på aftenen, fortælle historier og hygge. Det har stor betydning for det sociale sammenhold i klassen, siger lærer Kirsten Dam.

Eleverne gennemgik i løbet af de to dage nogle moduler, som Lyksborg Historisk Værksted tilbyder. Dem har Kirsten Dam suppleret med øvelser, der har noget at gøre med det, eleverne har forberedt hjemmefra.

De unge snittede blandt andet i træ, støbte, arbejdede med læder og lavede mad.
- De fandt ud af, hvor besværligt livet var i fortiden. Det er hårdt at lave smør, når den skal piskes i hånden, og når man først skal fremstille et piskeris, siger Kirsten Dam.

Men det er det, det hele handler om. Børnene, som alle sammen har en travl og hurtig hverdag, skal mærke fortidens langsomhed på deres egne kroppe.

- Ting tager tid, og de unge skal forstå denne her anderledes rytme, de skal lære at arbejde sammen på en anden måde, siger læreren.

Kirsten Futtrup fra Lyksborg Historisk Værksted er meget glad for, at historiske værksteder, som der findes mange af i Danmark, nu er blevet implementeret i den nye skolelov nord for grænsen.
- Hos os oplever eleverne med alle sanser, og de er selv med til at bidrage med noget, siger hun.

Daniel Dürkop