»Det er faktisk ikke så dårligt, at der er lidt luft i indkøringsfasen«

I Slesvig er de to nye danske daginstitutioner ved at udvikle en hverdag. Opstartsfasen har været præget af mange samtaler i medarbejdergruppen og de mange nye forældre.

Dkflavuggestue40

Det tager sin tid at falde til i en ny børnehave eller vuggestue. Den erfaring gør de fleste forældre sig, men det gælder så sandelig også det pædagogiske personale. En ekstra udfordring er det, når hele institutionen er ny som i Slesvig, hvor Karlssons Vuggestue og Frederiksberg daginstitution åbnede i foråret. De to institutioner ligger i hver deres ende af byen, men erfaringerne har været nogle af de samme.

- I starten havde vi jo kun nogle få børn, og så kan det være lidt svært, fortæller lederen af Karlssons Vuggestue, Pia Rehbein.
Frem til jul satser hun på at have alle fire grupper i gang. Vuggestuen er normeret til 40 børn.

Nu er de i gang

Dkflavuggestue96I Frederiksberg, som er normeret til 58 børn, der både kan være vuggestue- og børnehavebørn, har lederen Hauke Paulsen det på samme måde.
- Det har været en udfordring at starte op med fire børn, der kun havde hinanden, men det gik heldigvis hurtigt over, og nu er der gang i den, siger han.
- Vi har simpelthen gjort det, at der er nogle af rummene, vi ikke bruger, så længe vi ikke er fyldt op. Vuggestuen er jo kæmpestor, siger Hauke Paulsen.

At det tager sin tid, før en ny institution er fyldt op med børn, er helt normalt. Sådan har det også været mange andre steder, og det skyldes, at de børn, hvis forældre ønskede en plads i en vuggestue, da den blev planlagt, for længst er kommet i børnehave eller har fundet andre pasningsordninger. Erfaringerne viser, at det kan tage op til et år, før en ny institution er fuldt optaget.

I en helt ny institution kan det også være en fordel, at det tager tid.
- Det er faktisk ikke så dårligt, at der er lidt luft i indkøringsfasen. Vi har tid til at opbygge strukturer, udvikle rutiner og revurdere nogle af de ting, vi havde besluttet. Alle forældrene er jo nye, og vi bruger en del tid på at snakke med dem og vise dem vuggestuen. Forældrene vil vide, hvordan vi arbejder, og det er selvfølgelig også en del af vores arbejde, at vi skal fylde institutionen med pædagogiske visioner, siger Pia Rehbein.

Afprøve huset

Dkflavuggestue04Hauke Paulsen er enig.
- Vi har tid til at arbejde på det teoretiske og få en fælles forståelse for, hvilken institution vi ønsker, og hvad vi vil kendes på, siger han og tilføjer:
- Vi er stadig i gang med at afprøve huset og finde ud af, hvordan vi bedst kan bruge rummene.

I Karlssons Vuggestue har det pædagogiske personale haft store friheder til at indrette de forskellige stuer. For Pia Rehbein handler det om medejerskab. Men det ene eller andet hjørne mangler stadig at få sin opgave.

Det er en stor udfordring at åbne en ny institution, for der er ikke kun de nye børn og forældre, der skal serviceres. Der kommer også fortsat mange håndværkere og interesserede, ikke mindst naboerne.
- Man får nye erfaringer hver dag, og det er godt, at vi får dem nu, hvor vi ikke er fuldt optaget, ellers ville det have været en meget større udfordring, siger Hauke Paulsen.

Smukt og stilfærdigt

I begge institutioner har der været nogle gnidninger med naboerne under byggeriet. I Frederiksberg var det med en anden daginstitution, men her har man fundet en god løsning.
- Og vi har allerede besøgt hinanden, siger Hauke Paulsen.

Dkflavuggestue50Også på Karlssonsvej var nogle naboer i starten skeptiske på grund af larm og den store bygning. Men det hører fortiden til.
- Vi inviterede hele gaden til en housewarming med grillpølser. Vi fik en masse positiv respons, ikke mindst for den flotte bygning. De naboer, som før havde været skeptiske, sagde faktisk: »Havde vi vidst, hvor smukt og stilfærdigt, det hele bliver, havde vi aldrig sagt noget«, fortæller Pia Rehbein.

Der er et godt samarbejde mellem de to nye danske institutioner i Slesvig og selvfølgelig også med de »gamle«. Pia Rehbein og Hauke Paulsen kender hinanden godt. I opstartsfasen, inden de to institutioner var bygget færdig, delte de to ledere kontor i Flensborg for at organisere indflytningen. De har altså haft de samme erfaringer og hjulpet hinanden i processen.

Engagerede forældre

Både i Frederiksberg og på Karlssonsvej føler lederne, at de har haft en god start.
- Vi er blevet taget godt imod, siger Hauke Paulsen, og Pia Rehbein er glad for, at det hele nu er ved at køre på skinner.
- Vi har nogle engagerede forældre og engageret personale, og det er jeg meget glad for, siger hun.

Daniel Dürkop