Sydslesviger opkvalificerer tysklærere i Danmark

Sydslesvigske kompetencer bruges i læreruddannelsen i Danmark.

Siden 2014 er tysk obligatorisk undervisningsfag i 5. til 9. klasse i den danske folkeskole. Inden da var det kun et valgfag fra 7. til 9. klasse.

Ændringerne har skabt en del udfordringer i læreruddannelsen på de danske seminarier, og dem har lærere fra Sydslesvig været med til at løse.
En af dem er Thomas Mühlhausen fra Husby Danske Skole. Han har i den seneste tid fungeret som underviser på University College Lillebælt.

- Folkeskolerne mangler tysklærere, og dem, de har, er jo ikke vant til at undervise elever i 5. og 6. klasse, fortæller Thoams Mühlhausen.
Han har derfor opkvalificeret tysklærerne i at undervise i de mindre klasser.

Baggrund

- Det handler for eksempel om fremmedsprogsdidaktik, altså formidlingen af sprog på et enkelt niveau. Elever i 5. og 6. klasse kan ikke undervises med børnebøger, men heller ikke med de undervisningsmaterialer, som man hidtil har brugt til de ældre elever i folkeskolen. Her var den største udfordring faktisk, at de danske skolebogsforlag har været meget tøvende med at udgive undervisningsmaterialer til disse klassetrin. De ville lige først se, om det nu blev til noget, så det er først nu, bøgerne er kommet, siger Thomas Mühlhausen.

Han har været rigtig glad for at undervise tysklærerene på UC Lillebælt og for, at hans sydslesvigske baggrund har haft en stor praktisk betydning for at kunne hjælpe kollegerne i Danmark.

Daniel Dürkop