Personligt møde med holocaust

Den 84-årige ungarske jøde Leslie Schwarz fortalte sin historie på A. P. Møller Skolen.

Dkflaholokaust2

Da 2. Verdenskrig slutter, er Leslie Schwarz 15 år gammel. På det tidspunkt har den ungarske jøde allerede oplevet mere grusomhed, end de fleste mennesker gør det i hele deres liv. Hans mareridt begynder for alvor i 1944. Leslie, hans stedfar, mor og baby-søster bliver deporteret til Auschwitz. På kz-lejrens perron ser han sin familie for sidste gang. Samtidig møder han den berygtede nazi-læge Josef Mengele. Men Leslie Schwarz bliver kun i Auschwitz i få dage. I løbet af det næste halvandet år bliver han som arbejdsslave flyttet fra den ene kz-lejr til den næste. Slutteligt lander han i Dachau. Den 27. april 1945 bliver Leslie Schwarz og hundredvis af andre kz-fanger stuvet sammen i et tog. Togrejsen bliver til en af de berygtede nazistiske dødsmarcher. Mange fanger dør undervejs. På et tidspunkt bliver de sluppet ud af SS-folkene, som tror, at krigen er forbi, men kun få timer senere bliver de fanget igen, og mange af dem bliver slået ihjel. Toget bliver beskudt af amerikanske bombefly, og til sidst bliver de overlevende bare efterladt i toget, indtil amerikanerne befrier dem.

Alt det har Leslie Schwarz skrevet en bog om. Sammen med skoleelever fra det område i Bayern, hvor dødsmarchen fandt sted, er der blevet produceret en dokumentarfilm om hændelserne i de sidste krigsdage. Hollywood er interesseret i at lave en film. Leslie Schwarz er mest af alt interesseret i at fortælle sin historie til unge mennesker. 500 skoler har han besøgt i de seneste år, fortæller han. Både i Danmark og i Tyskland. Hans bog er ligeledes udkommet på begge sprog.

På A. P. Møller Skolen mødte han en gruppe fokuserede og lyttende elever. Elever, der er bevidste om, at deres generation nok er den sidste, som får muligheden for at komme i dialog med en, der har oplevet krigen på egen krop. De er den sidste generation, der kan få lov til at stille deres egne spørgsmål og få svar på dem. Og det gjorde eleverne. De stillede nogle kloge spørgsmål og fik nogle ærlige svar. En elev fortalte, at han havde hørt, at folk under krigen endda spiste barken fra træerne. Leslie Schwarz så længe på den unge mand, inden han svarede. Spørgsmålet havde tydeligvis bragt nogle gamle minder frem, som havde været gemt godt væk.
- Unge mand, du kan slet ikke forestille dig, hvad vi har spist.

Daniel Dürkop