Muligheder i at lægge fag sammen

Der kan være fordele i at slå sløjd og håndarbejde sammen, men det er nødvendigt med de rigtige kurser, mener lærerne på Hans Helgesen-Skolen

DSC_6918

På Hans Helgesen-Skolen i Frederiksstad har eleverne i 5. og 6. klasse to timer sløjd hele skoleåret. Desuden har de et halvt år med håndarbejde og et halvt år med billedkunst. Skolen har et sløjdlokale, mens billedkunst, håndarbejde samt natur og teknik deler et lokale på førstesalen.

Grundlæggende er det en god ide at lægge sløjd og håndgerning sammen, mener Sybilla Nitsch fra Hans Helgesen-Skolen i Frederiksstad.
- Det kan sætte et bindeled mellem det håndværksmæssige og det kreative, siger hun og tilføjer, at hvis man vil slå fagene sammen, må man tænke i helt nye rammer.
- Man må også prioritere faget, så det for eksempel får tre timer. Det vil kunne give et større fokus på forløbene, mener Sybilla Nitsch.
Selv blev hun sporet ind på håndarbejde gennem en god håndarbejdslærer i folkeskolen.
- Jeg har altid været kreativ og syr meget selv, siger Sybilla, der også underviser i billedkunst og gerne vil undervise i sløjd.
- Det vil helt klart være godt med et grundkursus ud over maskinkurset, siger hun og forklarer, at teorien bag materialerne kan man godt selv læse. Desuden er der læringsmålene at støtte sig til.

Hendes kollega, Anne Schildt, kan også se fordele i at køre de to fag sammen.
- Jeg kan se, hvordan man kan få de seje drenge i 5.-6. klasse til at elske de kreative, hvis man kan få dem til at se det, siger Anne Schildt. og fortæller, hvordan drengene har knyttet armbånd efter at have fået fortalt historier om, at det gjorde soldaterne i krig.
- Vi har også drenge i 3. klasse, der siger, at det er for piger, men børn kan godt lide udfordringer og at fremstille noget, og lige nu er der en do-it-yourself trend. Det kan jeg mærke på eleverne.

DSC_6956Michael Rüscher har sløjd og formning i 5. klasse. Han har også undervist to år i håndarbejde. Kollegerne kalder ham en tusindkunstner, der har lært sig selv både at strikke sine egne sweaters og sokker. Når han da ikke skaber ting i træ eller lavet andet kreativ.
- Jeg mangler et maskinkursus, siger Michael Rüscher, der ikke har tilladelse til at bruge en elektrisk sav eller andre maskiner. I det hele taget savner han et grundkursus.
- Det burde Skoleforeningen tilbyde, siger han.

Michael Rüscher kan se fordele ved at lægge sløjd og håndarbejde sammen, men understreger, at det er en forudsætning, at børnene får lært de grundlæggende ting.
- Jeg mener, at fagene bør være adskilte i 5. og 6. klasse, så de lærer materialerne og teknikkerne at kende, siger Michael.

Annelise Mølvig