Leg uden vold fire gange om ugen

Børnene i SFOen i Jaruplund har opstillet nogle regler for leg. Fire af ugens dage er voldsfrie.

Dkflajaruplund2

For de tre ansatte i Skolefritidsordningen på Jaruplund Danske Skole, Anneli Rohloff, Brita Poppendicker og Maike Stibi, har det altid været problematisk, at drengene fra de små klasser går meget op i at lege krig.

- Vi er vant til, at de laver våben og leger skydelege med alt, hvad de kan finde. Men legen og sproget er gennem de seneste to-tre år blevet mere og mere præget af vold og grusomme scenarier, fortæller Anneli Rohloff.

- Når man står og kigger på, får man det helt dårligt. Og når man spørger børnene om, hvorfor de leger på den måde, siger de, at de synes, det er sjovt og sejt.

Voldfri torsdag

Som et første initiativ blev der indført en »voldsfri torsdag« i SFO'en, for medarbejderne var enige om, at man ikke bare ville forbyde krigslegene.
- Men vores grænse blev endeligt overskredet, da en dreng lå på jorden, og en anden pegede med en »pistol« mod hans hoved og sagde: »Nu skyder jeg dig«. Her valgte vi at gribe ind. Vi prøvede at forklare, at krig hverken er sjov eller sej, og at våben dræber mennesker. Vi ville have dem til at forstå, hvilke følelser folk, der oplever krig, har, hvilke skader våben forvolder på mennesker og deres omgivelser, og hvordan krig opstår, fortæller hun.

Og så besluttede SFOen at tage emnet op i emneuge om krig.
- Det var faktisk ikke så ligetil, som vi troede. Vi kunne nemlig ikke rigtig finde hverken dansk eller tysk undervisningsmateriale om krig til den aldersgruppe. Der er en del til ældre børn, men ikke til de seks til otte årige, siger Anneli Rohloff.
Derfor gik de selv i gang med at planlægge et forløb og udarbejde materiale.

Hvad er krig

- Vi startede projektet med at spørge børnene om, hvad de ved om krig. De tegnede billeder af, hvordan de forestillede sig det. Så snakkede vi om, hvordan krig opstår. Vi kiggede på billeder af soldater og af huse, der var blevet ødelagt. Til sidst snakkede vi om, hvordan de mennesker, der boede der, hvor der er krig, mon har det. Børnene kunne sagtens forestille sig, at de var bange og ville væk derfra. Sådan kom vi så til at snakke om flygtninge, og hvad man kan gøre for at hjælpe dem, siger Anneli Rohloff.

Dkflajaruplund1SFO-medarbejderne brugte også meget tid på »vilde lege« og forklarede, hvilke regler der er vigtige at overholde, når man slås for sjov. De lærte at sige stop og vælge fra, hvis det blev for voldsomt. Der blev leget i grupper, og børnene var med til at bestemme en masse.

Sidste dag blev der samlet op på projektet.
- Vi snakkede om, hvad vi havde lært, og hvad vi måske vil gøre anderledes i fremtiden. Det var hele tiden børnene, der fortalte og kom med foreslag. Vi stillede kun spørgsmål og ledsagede dem i at finde på nye former for deres samvær og leg, fortæller Anneli Rohloff.

Bedre forståelse

Til sidst læste Anneli en historie højt, som hun selv har skrevet. Den handler om drenge, der leger krig.
- Vi tror, at mange børn vil få en bedre forståelse for, at krig ikke er en sjov leg, men forfærdelig alvor for mange mennesker her på jorden. At det er ok at kæmpe for sjov, men at man må tænke sig lidt om først og overholde nogle regler, siger hun.

I Skolefritidsordningen kan man allerede nu mærke en forandring. Den voldsfri torsdag er blevet lavet om til en »voldelig« torsdag. Nu er det ugens fire andre dage, der er voldsfrie. Børnene går meget op i at minde hinanden om de regler, de selv har bestemt, og SFO-medarbejderne har for eksempel iagttaget, at drenge og piger leger meget mere sammen, nu hvor der ikke længere leges krig de fleste dage.
- Men de leger stadig vilde lege, og det skal de også, siger Anneli Rohloff.

Daniel Dürkop