Lad børnene være skabende

Bodil Vogel er en af dem, der har skabt noget nyt på daginstitutionsområdet.

Dkflabodilvogel

Den 18. november var sidste arbejdsdag for Bodil Vogel, som igennem de seneste 23 år har været børnehaveleder i Rendsborg Børnehave. Inden da var hun i 12 år fritidshjemslederen i byen.

Bodil Vogel kom således til Sydslesvig i 1979. Det var kærligheden, der drev hende herned, som hun selv udtrykker det. Hendes kæreste og senere mand Günther kom fra Vest-Berlin, men der ville Bodil ikke bo, og da Günther dengang ikke talte godt nok dansk til at flytte til Danmark, mødtes de på midten.
- Og det var Sydslesvig, fortæller Bodil Vogel.

De voksne styrede

I et tiltrædelsesinterview i Flensborg Avis blev hun spurgt om sine mål med hensyn til det pædagogiske arbejde. Hun svarede: Det væsentlige er, at jeg vil forsøge at fremme det skabende arbejde. Jeg er interesseret i arbejdsprocessen, at give de unge frie hænder, og forsøge at overbevise dem om, at det, der frembringes ikke nødvendigvis behøver at være perfekt, pænt og ordentligt, sagde hun dengang. Set i bagspejlet, føler hun nu, 35 år senere, at hun faktisk har stået fast ved dette mål.

- Det er stadig det, jeg tror på. Vi skal være gode til også at udvikle børnenes kompetencer og færdigheder, når det gælder kreativitet eller arbejdet med hænderne. Vi er ikke lige bogligt begavet alle sammen, siger Bodil Vogel.
Det er faktisk også på dette område, Bodil Vogel ser de største omvæltninger med hensyn til pædagogikken, ser man tilbage på de seneste årtier.

- Dengang jeg startede som pædagog, var arbejdet med børnene meget produktorienteret. Det var de voksne, der styrede. I løbet af årene er børnene blevet mere selvproducerende. Samtidig er den pædagogiske tilgang med handleplaner, kurser og det sproglige arbejde selvfølgelig en helt anden, siger hun.

Det har altid været vigtigt for Bodil, at være med til at skabe udviklingen. Et godt eksempel er »børneyoga«, som startede som et projekt i hendes børnehave, og via »bytte viden cafeen« nåede at blive til et kursus for børnehavepædagoger i hele Sydslesvig.

Bodil er krævende. Hun stiller krav til sig selv, medarbejderne og forældrene.
- Heldigvis har jeg altid haft rigtigt gode medarbejdere, siger hun. Men hun savner en gang imellem det sammenhold, der var ikke mindst i mindretallet, da hun var ung leder og formand for den lokale ungdomsforening.

Fællesskabet

- Dengang var aktivitetsniveauet en del højere. Vi lever i en tid, hvor fællesskabet har lidt under, at mange dyrker individualismen. Man gør ting, der er godt for en selv eller ens børn. Fællesskabet spiller her en mindre rolle. Forældre fokuserer meget på deres barn i stedet for på børnehaven som helhed, siger Bodil Vogel.
I sommerferien er Bodil Vogel flyttet til et lille rækkehus i Flensborg.
- Jeg havde lyst til at være tættere på min søn, der bor i Flensborg og desuden har jeg jo boet lige overfor børnehaven i alle årene. Jeg kunne ikke rigtigt se mig selv sidde på terrassen og høre børnene hele dagen. Det havde været for underligt. Det her bliver et helt nyt livsafsnit, siger hun.

Daniel Dürkop