Duborg-elever med i Stern-TV

Filmhold havde brug for elever der både kunne forstå dansk og tale tysk.

Dkflacrown1

FLENSBORG. Duborg-Skolens naturvidenskabelige klasse i 12. årg, 12. B var forleden sammen med et filmhold fra magasinet SternTV på Danish Crowns slagteri i Horsens. Filmholdet ville filme et indslag om slagteriet til SternTV, fordi det som noget helt særligt tilbyder rundvisninger, hvor man kan følge med i alle trin af  svinekødets forarbejdningsproces. Fra at de levende svin kommer ind i slagteriet, til at de forlader det igen i mundrette portioner.

- Det er en rigtig god historie, man kan faktisk overvære, når svinene bliver slagtet, fortæller Martin Lettmeyer, som er filmholdets leder.

- Vi spurgte i Danish Crowns presseafdeling, hvornår de havde en skoleklasse på besøg, fordi vi syntes at det kunne være spændende at filme, hvordan unge mennesker reagerer på det, de viser i slagteriet, siger han.

Duborg-elever

- Kommunikationsmedarbejderen foreslog så, at vi skulle henvende os til Duborg-Skolen, og spørge om vi måtte  »låne« en klasse der. Det er jo oplagt at tage elever fra det danske mindretal. De kan følge rundvisningen på dansk mens vi kan interviewe dem på tysk, siger Martin Lettmeyer. 

For eleverne var projektet spændende i dobbelt forstand. Det sker jo ikke hver dag, at man spiller hovedrollen i et indslag, der bliver vist i et af  Tysklands mest kendte tv-formater.

- Samtidig har de som naturvidenskabsinteresserede elever en lidt anden tilgang til emnet, end hvis vi var kommet her med en gruppe vegetarer, siger Martin Lettmeyer.

Og således var eleverne også meget afslappede, da de blev vist rundt på slagteriet af besøgschef Agnete Poulsen.

Som besøgsgruppe kan man følge med i, hvad der sker i produktionen igennem store vinduer, som i administrationsgangene. På grund af hygienebestemmelserne er det ikke muligt at gå rundt i selve slagteriet.  Igennem vinduerne har man dog det store overblik, og kan sagtens følge med i alt det, der sker. Selve svinenes aflivning måtte ikke filmes men ellers fik filmholdet lov til at filme det hele. Hos eleverne trillede der en enkelt tåre under indtrykket af, at der slagtes 20.000 svin i Horsens hver dag.

Dyr skal slagtes

Filmholdet havde mange spørgsmål til eleverne. Især om deres følelser, når de nu kunne se på slagtningen og det kæmpe store maskineri, der ligger bag et af Europas mest moderne slagterier.

De unge var enige i, at det var mindre forstyrrende, end de havde regnet med.
- Det er jo klart, at dyr skal slagtes, når vi spiser dem. Stedet her er meget rent og det er betryggende, sagde de og: - Man føler, at de ikke har noget at skjule på det her slagteri.

Det var en spændende oplevelse for eleverne, som efter eget udsagn gik en del klogere ud af denne formiddag, med hensyn til hvad det betyder at kunne tilbyde frisk svinekød i store mængder.

Daniel Dürkop