»Sydslesvigman« møder folket

I weekenden rejser fire unge rundt i hele Danmark iklædt superheltekostumer. Formålet er at gøre danskerne klogere på Sydslesvig.

T 5ju 3rv 24t 0l 0n 6o 432x 6eux 1w 98gzzr

Flensborg. Han er veltrænet, godt rustet til opgaven og ikke mindst modig. Der er selvfølgelig tale om Sydslesvigman. Superhelten med sydslesviglogo på brystet. Superhelten, der vil styrke båndet mellem det danske mindretal og Danmark. Og superhelten, som er kendt for at overvinde grænser.

Superhelte med tog

Sydslesvigman har en mission. Han skal møde så mange danskere som muligt. Et folkemøde, der ikke finder sted på Bornholm, men i stedet hele Danmark. Det er Jonas, Gregor, Morten og Christopher fra 2.g på Duborg-Skolen, som skal ud og møde folket i superheltedragter.

- Det er med stolthed, at vi har sagt ja til denne opgave. For vi vil gerne fortælle danskerne om Sydslesvig, understreger Christopher.

Sammen med de tre andre superhelte tager han afsted i weekenden. Og for at møde så mange som mulig, har de valgt at tage toget. Så mange mennesker møder en superhelt trods alt ikke, hvis han flyver.

De rejser hele 
Danmark rundt

Det er formanden for Skoleforeningen, Udo Jessen, som har samlet holdet af superhelte. Og han er overbevist om, at han har fundet de helt rigtige til at fortælle danskerne om mindretallet.

- Det har været en hemmelig mission længe, men nu skal de ud og sætte Sydslesvig på lystavlen, konstaterer han.

Så det gør de. Rejsen starter fredag, hvor de tager fra Flensborg til Aalborg. Lørdag skal de fra Aalborg til København, og søndag tager de så turen hjem. Undervejs på rejsen stiger de af togene i byerne, så de kan snakke med danskerne.

Du har glemt mig

Sydslesvigmændene regner med, at danskerne kommer til dem.

- Det er jo ikke hver dag, at man ser fire superhelte. Så jeg tror da, at der kommer nogle folk hen til os og spørger: »Hvad er det egentlig, I laver«, siger Jonas.

Kommer danskerne ikke selv hen til Sydslesvigman, så har drengene en ide til, hvordan de skal starte en samtale.

- Jeg har tænkt mig at sige: »Hej, jeg er den, du har glemt«, fortæller Jonas.

Man kan følge Sydslesvigmans rejse gennem Danmark på Facebook og Instagram ved at søge på #sydslesvigman.

Ina Grønvig