Ungdomskollegiet er »frihed under ansvar«

Lidt over 50 unge flyttede dagen inden skolestart ind på Ungdomskollegiet i Flensborg.

Dkflakollegiet

FLENSBORG. En gruppe af unge mennesker kommer slæbende med kufferter, tasker og poser op ad betontrappen på ungdomskollegiet i Flensborg.

Det er søndag, dagen inden skolestart. De unge, som flytter ind på ungdomskollegiet, virker udhvilede og veloplagte. Det har været en god sommer. De sludrer, mens de artigt stiller sig på rad og række udenfor kollegiets opholdsstue, hvor vagtlærerne sidder ved et bord for at udlevere værelsesnøgler, husorden og tage imod pengene til kollegierådskassen.

Trådløs internet

Vagtlærer Jens Hansen er sammen med Flemming Pedersen veteranerne som vagtlærere. De har været på ungdomskollegiet i mere end 20 år og har set mange hundrede kollegianerne komme og gå.

Jens Hansen deler nøgler ud og udleverer koder til internettet. Som noget nyt har kollegianerne fra i år alle sammen trådløs adgang til internettet på deres værelse.

Sommerfugle i maven

I år bor der 55 elever på ungdomskollegiet. De fleste er fra Nordfrisland, øerne Sild eller Før. Der er 12 nye kollegianere. En af dem er Celina Mommsen fra Før. Hun skal gå i 9. klasse på Duborg-Skolen, og hun er den eneste fra sin klasse på Før, som skal bo i Flensborg.

- Jeg glæder mig, men jeg har også lidt sommerfugle i maven, fortæller hun, mens hendes lille kollegieværelse langsomt fyldes med den ene taske efter den anden. Hendes far, Gerhard, ser sig tvivlende omkring i det lille rum.

- Er der flere ting i bilen, spørger han, og Celina nikker.

- Vi skal kun lige gå et par gange mere, siger hun, og smiler, mens hendes far stønner.

Som på lejrskole

Mens kollegianerne således indretter sig på værelserne, har duften af frisk bagte småkager og boller, bagt af kollegiets køkkenhold, tiltrukket en større gruppe forældre som nu overlader slæberiet til deres unger. De forsyner sig i stedet for med søde sager og kaffe eller iskold saftevand, og sludrer.

Kollegiets forstander, Allan Pedersen, kommer gående forbi med en af de nye elever, som ikke kan finde sit værelse.

- Det tager altid lidt tid, før det hele falder på plads. For de nye er det i starten altid lidt som at være på lejrskole, fortæller han.

- De skal lige først finde sig tilrette og lære at omgås den frihed, de nu har fået. Det er jo en frihed under ansvar, siger han.

Daniel Dürkop