Sluk tørsten med vand

Uffe-Skolen i Tønning siger stop til sodavand og saft.

TØNNING. Forskellige undersøgelser identificerer sodavand og andre søde drikke som den største årsag til fedme, sukkersyge og andre livsstilssygdomme blandt børn. Også i de danske skoler gøres der derfor en indsats for, at de unge drikker færre søde drikke. I stedet for skal de slukke deres tørst med vand. På Uffe-Skolen i Tønning er sodavand og saft forsvundet fra skoletaskerne. Efter sommerferien blev der stillet en vandautomat op og eleverne og deres lærere nærmer sig de 5000 drukkede liter. Projektet passer fint til sundhedsmyndighedernes anbefalinger. De mener, at børn over tre år max må drikke en halv liter sodavand om ugen.

- Begrænsningen af forbruget af specielt sukkersødede drikkevarer er vigtigt. Det er fødevarer, der kun skal indtages lejlighedsvist i begrænsede mængder, og ikke noget vi skal spise og drikke hver dag, hedder det i den danske sundhedsstyrelse.

Slut med de søde drikke

Uffe-Skolens elever har skiftet sodavand og saft ud med drikkevand.

TØNNING. Eleverne på Uffe-Skolen i Tønning har drukket mere end 4500 liter vand siden sommerferien. Og det er kun det, de har drukket i skoletiden. I starten af skoleåret er der nemlig blevet stillet en vandautomat op på skolen, som forsørger eleverne og deres lærere med friskt og køligt vand.

- Vi var blandt lærerne enige om, at det var irriterende, at mange elever havde mange sukkerholdige drikkevarer med i skolen: Både sodavand, iste og kunstig saftevand, siger skoleleder Horst-Werner Knüppel.

- På det tidspunkt havde vi desuden sund kost og motion i fokus på skolen, så vi besluttede at undersøge, om der var muligheder for at gøre skolen mere sund på dette område, siger han.

Ideen om at stille en vandautomat op blev luftet for forældrene, og de tog rigtig godt imod den.

- Stort set alle var indstillet på at betale mellem 25 og 35 euro om året for vandautomaten. Det er nemlig billigere, end hvis de selv køber drikkevarer til deres børn, siger Horst Werner Knüppel.

For ham har den nye ordning rigtig mange fordele.

- Søde drikke er forsvundet fra skolen. Forældrene betaler jo selv for vandordningen, så de giver slet ikke børnene andet med i skoletasken. Det gør at eleverne drikker mere sundt, og det gør i øvrigt også, at skoletasken er mindre tung. Desuden er der færre konflikter mellem eleverne og med  forældrene om, at nogle elever har sodavand med i skolen, mens andre ikke har, siger skolelederen.
Modellen har i øvrigt vakt interesse blandt Tønnings to tyske skoler. Forleden var de på besøg på Uffe-Skolen for at se på vandautomaten. Nu har  byrådet besluttet en lignende ordning for byens tyske elever.

Daniel Dürkop