Pas på i bussen

Sikkerhedstræning gør eleverne opmærksomme på rigtig adfærd, når man kører i bus.

Dkflabuskørsel8

SLESVIG. Når man er glad for sit arbejde, kan det være svært at stoppe. Sådan var det også for Walter Jähde. Den forhenværende politimand har i mange år været ansvarlig for skoleelevernes trafikundervisning, blandt andet på Gottorp-Skolen i Slesvig. Efter pensioneringen blev Walter Jähde derfor aktiv i »Verkehrswacht Schleswig-Holstein«, og nu kommer han en gang om året til Gottorp-Skolen for at undervise børnene i, hvordan de kører sikkert i skole- og bybusser.

Forleden var det de mindste specialskoleelever og eleverne fra 1. kl, 3. kl og 5. kl på skolen, som fik en lektion i sikker adfærd i bussen. Til dette formål havde Walter Jähde lånt en bybus fra det lokale trafikselskab, så børnene kunne få undervisning i realistiske omgivelser.

- Det er utrolig vigtigt, at de får en fornemmelse for, hvad der er sikker, og hvad der er usikker adfærd i bussen. Heldigvis har der ikke været dødsulykker med skolebusser i de seneste år, men der har nok været en fem-seks tilfælde i min tid, fortæller den forhenværende politibetjent.

Den vigtigste regl

Derfor er en af de vigtigste regler, at børnene venter med at krydse vejen indtil bussen er kørt fra stoppestedet.

- Hvorfor tror I, at det er så vigtigt, spørger han eleverne, som sidder i bussen og lytter spændt.

- Det er, fordi bilisterne ikke kan se os, når vi krydser vejen foran eller bagved bussen, kom det rigtige svar omgående.

En anden vigtig regel er ifølge Walter Jähde, at man både ser til højre og til venstre, før man stiger ud af bussen. Der kan altid komme en cyklist kørende, som ikke er opmærksom på bussen, forklarer han. For en sikkerheds skyld skal dette lige øves. Eleverne stiller sig i en række i bussen, og enkeltvis stiger de ud efter, at de hver især har set til højre og til venstre for at kontrollere trafikken.

- Det gjorde I rigtig godt, siger politmanden tilfreds.

Men det handler ikke kun om, at passe på, når man stiger ud af bussen. Det er også vigtigt at man opfører sig ordentligt i bussen.

- Ikke noget med at løbe rundt i bussen, råbe og skrige, fjerne nødhamre og ødelægge noget. Det er noget, som distraherer chaufføren, og han skal have lov til at koncentrere sig, forklarer Walter Jähde.

Ingen panik

Hvis bussen kommer ud for en ulykke er det vigtigt, at man ikke går i panik.

- Der er nødudgange i bussens tag, så hvis bussen er væltet, kan man komme ud der, siger Walter Jähde.

Når man er nødt til at stå op i bussen, mens den kører, er det vigtigt, at man står på den rigtige måde.

- I skal dreje kroppen, så i kigger ud af sidevinduerne og stå med let spredte ben. Det gør, at I har mulighed for at holde ligevægten, når bussen bremser, forklarer Walter Jähde. For at børnene forstår, hvilke kræfter der er tale om, kommer der en øvelse mere. Eleverne skal stille sig i gangen, og politimanden sætter bussen i gang. Lige så stille kører han af sted, så advarer han eleverne kort, inden han træder på bremsen. Eleverne råber og skriger, men ingen af dem vælter.

- Hvad tror I, hvor hurtigt kørte vi, da jeg bremsede, spørger han forsamlingen. Mange bud ligger omkring de 40 eller 50.

- Jeg kørte ti kilometer i timen, så forestil jer, at en bybus skal bremse, når den kører 50 kilometer i timen, og chaufføren ikke har tid til at advare jer. I kan godt se, hvor vigtigt det er, at man står ordentligt og ikke pjatter rundt i bussen, siger Walter Jähde, og eleverne ser virkelig ud, som om de har forstået det.

Daniel Dürkop