Fra Skovgades Børnehave til skovbørnehave

Vandskade i børnehaven har gjort det nødvendigt, at børnehaven fra Flensborg blev indkvarteret på Spejdergården i Tydal.

Dkflatydal2

TYDAL. Det var noget af et chok, da børnehaveleder Bodil Meyer i sommerferien opdagede en stor vandskade i børnehaven i Skovgade i Flensborg.

Tre uger havde børnehaven været sommerlukket, og i den tid var vandet fra et utæt vandrør sivet i gulvene og væggene i bygningen. Det stod hurtigt klart, at der ikke kunne finde børnehavevirksomhed sted her.

Nogle år tidligere havde Skovgades Børnehave også været udsat for en vandskade, og dengang flyttede børnene ud til Spejdergården i Tydal. Derfor var det nærliggende også denne gang at bede spejderne om hjælp, og heldigvis fik de et ja.

En fantastisk oplevelse

Vandskaden er uden tvivl en belastning for Skoleforeningen, ikke mindst økonomisk, men for de børn, som nu hver dag køres ud til friluftsområdet, er det en fantastisk oplevelse.

- Det er så flot, at vi må være herude så længe, siger børnehavepædagog Solveig Bendorff.

- Vi har selvfølgelig være meget heldig med vejret, og derfor har børnene haft nogle fantastiske oplevelser, siger hun.

Den årsplan, pædagogerne har lavet til børnehaven, er i første omgang lagt i skuffen igen. I Tydal gælder der simpelthen andre spilleregler.

- Vi har stort set ikke legetøj med herud. Børnene har leget med træpinde i tre uger, uden at det er blevet kedeligt for dem. Vi er fuldstændig væk fra de rutiner, vi ellers har i børnehaven. Det koster selvfølgelig også kræfter, vi er jo lidt som en skovbørnehave nu, og Tydal har et kæmpe stort areal. Det betyder at vi skal have øjnene åbne hele tiden, og vi tæller igennem mange gange om dagen, siger Solveig Bendorff.

- Vi har aftalt med børnene, hvor de må være, og de er gode til at overholde aftalen.

Tid til fordybelse

Hun føler, at der på Tydal er meget mere tid til fordybelse og til at være sammen med børnene. Der er ingen telefon der ringer, ingen folk der kommer ind og vil noget.

- Vi udnytter virkelig de muligheder, vi har her. Vi planlægger uge for uge, ser, hvordan vejret er, og hvem af os pædagoger der er god til hvad. I sidste uge spiste vi for eksempel bålmad hver dag, vi stikker fødderne i Treenen en gang imellem, har fået et snitteværksted og undersøger insekter. Vi har nogle bolde med, men ellers laver børnene ikke særlig meget de ting, vi plejer at lave i børnehaven i Flensborg. I stedet for at male eller lege med legetøj oplever vi naturen, siger hun.

Børnene har rigtig godt af det, mener Solveig Bendorff.

- Vi har stort set ingen konflikter, og støjniveauet er meget lavt. Vi er lidt vemodige, når vi tænker på, at vi jo på et eller andet tidspunkt skal tilbage til Flensborg, siger hun.

Daniel Dürkop