Dansktimer i børnehaven

At lære dansk kan være rigtigt sjovt, når rammerne er gode.

Dkfladansk

HUSUM. - De er mit elitehold, siger Pia Clausen og smiler. De, det er en flok børnehaveforældre i den danske børnehave i Husum, som er i gang med at lære dansk. Det er nu 4. gang, de har været samlet til et weekendkursus. Nu begynder det at rykke noget, kan man tydelig høre på dem.

Hver anden måned

Pia Clausen er deres lærer. Hun kommer oprindeligt fra Flensborg, men bor nu i Århus, hvor hun læser til geologi.

- Vi tager sådan et weekendkursus hver anden måned. Det er sjovt, men det er også hårdt både for dem og for mig, siger Pia Clausen. Foreløbig har de dog ingen planer om at stoppe, hverken Pia eller holdet. Det næste kursus er allerede planlagt.

-Hun er vores elitelærer, lyder det fra kursisterne. De er de »nye« i mindretallet, og de gør en stor indsats for at lære dansk, så de kan følge med i deres børns hverdag. Når forældrene melder deres børn ind i en dansk børnehave, skriver de under på, at de vil forsøge at lære dansk. Det er helt tydeligt for dem, at Skoleforeningen ikke driver sprogskoler. Men det skal ikke opfattes som tvang. Det er en nødvendighed. Børnene har ikke gavn af, at deres forældre ikke taler dansk og hverken kan forstå det, der foregår i skolen eller hjælpe med lektierne. Og det er netop derfor, forældrene i Husum gør en indsats. Og de er glade for det og synes, at det kan betale sig at gøre en indsats.

- Men det er meget nemmere at tale dansk end at forstå det. Og så er danskerne i Danmark altid så flinke til at tale tysk, så vi får ikke så tit mulighed for at øve os, mener kursisterne.

Daniel Dürkop