B-Art: Kunstner for en dag

Unge fra de danske skoler og vuggestuer har lavet kunst.

DKFLU Grafiti 03

SYDSLESVIG. Omkring 200 unge fra 8 skoler og daginstitutioner har i januar og februar været med til kunstprojektet B-Art, arrangeret af Skoleforeningens Center for og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.

Projektet har givet børn og unge fra mindretallet mulighed for at komme til at arbejde med en kunstner og dermed være kunstner for en dag.

En anden tilgang til mediet

Kunstneren Benjamin Rabe har lavet ipad-kunst med elever fra Vesterland, Treja og Gustav Johannsen-Skolen. De har både malet billeder på tablet-computeren og lavet stop motion film.

- Det er helt fantastisk at arbejde med børn. De har en anden tilgang til mediet end voksne, siger Benjamin Rabe.

- De er meget modige og har hurtigt gode resultater, fordi de ikke slæber rundt på al den ballast, vi voksne har, når de skal løse en opgave. De forstår, at applikationer er software, altså noget blødt, som de selv kan bøje sådan, at det passer, siger han og tilføjer:

- Jeg har lært rigtigt meget af at arbejde med børnene.

Noget helt specielt

Kunstneren Karin Olesen er enig. Hun har både haft workshops i kalligrafi med vuggestuebørn og collager med skolebørn fra Gustav Johannsen-Skolen.

- Vuggestuebørn kan noget helt specielt med pennen. De er ikke fikseret på forme, det bliver de først, når de bliver lidt ældre, fortæller hun.

Skoleeleverne fra Gustav Johannsen Skolen har imponeret den kendte danske kunstner.

- De har virkelig formået at skabe noget helt eget ud fra fragmenter fra andres liv. Det er meget vigtigt, når man laver collager, at man formår at skabe en ny virkelighed. Det har de unge gjort med stor kreativitet, siger hun.

Stor kreativitet

Stor kreativitet udviste også eleverne fra 10. klasse på Sønder Brarup Danske Skole. Sammen med grafittikunstneren Oliver Nebel har de skabt et maleri i parkeringskælderen på Centralbiblioteket i Flensborg. De er blevet udvalgt til denne workshop, fordi de allerede i deres ansøgning havde udvist et stort kreativt potentiale og havde lavet en film.

Hele B-Art projektet er blevet fulgt af et filmhold bestående af elever fra Duborg-Skolen. I samarbejde med Bjarne Truelsen og Offener Kanal i Flensborg har de unge filmet til en film, som nu bliver klippet. Kunstneren Karin Olesen havde også i januar og februar en udstilling på Centralbiblioteket.

Karin Olesen er en anerkendt kunstner med mange udstillinger bag sig, både i Danmark og udlandet. Karins farvestrålende og sprudlende værker taler til fantasien hos store og små - man kan ikke undgå at blive i godt humør af de »skæve« og sprælske billeder. Karin har også mange års erfaring med at skabe kunst sammen med børn.

Daniel Dürkop