Sprog og bevægelse bliver knyttet sammen

Lær om boksning med boksehandsker på og om fodbold, mens du løber med bolden.

Fladksportsdansk3

LYKSBORG. På Lyksborg Danske Skole har man på forskellige klassetrin afprøvet nogle lidt anderledes metoder til gloseindlæring. Her bliver blandt andet sprog og bevægelse kædet sammen.

- I 3. klasse har vi så opfundet »sportsdansk«, hvor vi gennemgår forskellige sportsgrene rent glosemæssigt og bagefter laver nogle rigtige øvelser, fortæller klasselærer Heike Nebbe

- Det er en meget aktiv klasse, og de er generelt glade for at bevæge sig. Derfor har idrætten og den fælles social oplevelse virket meget motiverende på eleverne, fortæller hun.

- Klassens anden kæphest er billedkunst. Derfor var det oplagt at forbinde bevægelse, danskfagligt projekt og billedkunst til et undervisningsforløb, siger hun.

- I små grupper fik børnene til opgave at tegne et menneske. Det var deres sportsdukke, en fiktiv person, som de kunne projicere deres følelser omkring idræt på.

Følelserne pakkes ind

- På denne måde pakkes følelserne ind i at være den fiktive persons følelser, hvilket tit åbner for ærligheden hos den enkelte. Oplevelserne deles således med klassen, hvilket plejer at være en stor gevinst for de sociale bånd imellem eleverne. Jeg er overbevist om, at jeg kan flytte eleverne rent fagligt ved at øge deres almenviden og ved at anvende et par danskfaglige former, som fyldes med liv på grund af elevernes motivation, siger Heike Nebbe.

Gloselister

Eleverne har lavet gloselister til forskellige sportsgrene, fundet berømte sportsfolk på nettet og gjort sig nogle tanker om træning og kroppen. De har så været ude at spille fodbold, danset ballet og været på besøg i en boksehal for at træne.

Det kunne børnene lide, og de fik ordentlig sved på panden. Boxhalle i Flensborg tilbyder faktisk bokseundervisning til klasser, som har interesse i at vide mere om denne sport. Eleverne er også begyndt med øvelser til det tyske »Sportabzeichen« og det danske atletiktegn. Sundhed, sport i politikken og dannelse har også været emner i forløbet.

Daniel Dürkop