Fem stjerner til Vejle

Sydslesvigsk hold skal i næste måned kæmpe om at være det smarteste.

Smart -694624579

»5 Stars« fra Harrslev Danske Skole går videre til regionalfinalen i Smart Parat Svar Quizzen. De vandt i dag den sydslesvigske konkurrence mod holdene »smarties« fra Oksevejens Skole og »skumfiduserne« fra Læk Danske Skole.

Smart Parat Svar er en landsdækkende læsequiz for børn i 6. klasse, som arrangeres af landets biblioteker.

Quizzen er en holdkonkurrence med fem deltagere fra hver klasse, der kan supplere hinanden og samarbejde om at finde de rigtige svar og formålet er at sætte fokus på læsning og læselyst.
- Det er rigtig sjovt for vores elever, men vi oplever alligevel en kulturforskel, siger konsulentvikar for pædagogisk læringscenter, Gitte Enke.
- Spørgsmålene er designet til danske børn, der bor i Danmark. Vores sydslesvigske unge er rigtig god til dansk litteratur og historie. De klarer sig også ved for eksempel danske serier, men når der efterspørges danske sportsudøvere indenfor e-sport, kender de ikke nok til området, siger Gitte Enke.

Sidste år var det sydslesvigske hold dog kun en næsetip fra at vinde den regionale finale på Vejle Bibliotek og komme til slutrunden i Odense.
- Vi håber, at det går lige så godt i januar, når den regionale runde finder sted, siger Gitte Enke.

Formålet med Quizzen er at stimulere børns læsning og læselyst i et bredt perspektiv. Dette sker i tæt samarbejde skoler og biblioteker imellem. Børn spejler sig i deres jævnaldrende, og med Smart Parat Svar bliver det synligt, hvor sejt det egentlig er at vide noget – og at vide noget forskelligt.

Lystlæsning, der tager udgangspunkt i børnenes egen interesser, kan i Smart Parat Svar quizzen være lige præcis dét, der kan få et samlet hold til at komme langt i konkurrencen.

Quizzen tager udgangspunkt i et bredt udsnit af skøn- og faglitteratur. Der dystes i kategorier som politik, tegneserier, musik, computerspil, mytologi og sport. Det er ikke en individuel quiz, men en holdkonkurrence holdkonkurrence med 5 deltagere fra hver klasse, der kan supplere hinanden og samarbejde om at finde det rigtige svar.