Miljøtip

Spar penge - hjælp miljøet og foreningen

Den tyske interesseorganisation Bund der Energieverbraucher har til formål at tage sig af forbrugernes interesser. Organisationen er kendt som kritisk vagthund overfor energiselskaber og de offentlige myndigheder, der regulerer private selskabers salg af energi m.m.

Alle, der vil spare penge på energi og dermed hjælpe egen pengepung og miljøet, kan abonnere på et ugentligt tip eller se dem på ZDF-Videotext side 539. Nedenstående spareråd stammer alle fra Bund der Energieverbraucher.

En fæl slughals

Computeren med tilhørende maskiner er en af de største stand-by-slughalse i dagens samfund. For det er ikke kun selve computeren, men også skæmen, scanneren, højtalerne, printeren og modem, der bruger energi, selv når de tilsyneladende er slukket. Den kendte seriestikkontakt med lyssende sluk-og-tænd-knap kan fås for fem euro, og nu er der også opfundet en lignende dingenot, der er koblet til computeren, og som sørger for at alle andre tilsluttede maskiner slukkes, når computeren slukkes. Den er noget dyrere. Men der er penge at spare: 20 euro på årsbasis bare for en computer med "følgesvende".

Regionalt skolekøkken

Vidste du, at et fly forbruger én liter flybrændstof pr. kilo grøntsager, det transporterer fra fx Israel? I den kolde årstid er der ingen grund til altid at bruge grøntsager og frugt, der er transporteret flere tusinde kilometer. Brug hvidkål, rødkål, gulerødder, rødbeder, æbler, pærer, artiskokker, selleri og mange af de andre gode råvarer, vi selv dyrker i Sydslesvig. De fleste kogebøger indeholder en kalender med sæsonens grønt og frugt. Kig i den, inden du går på indkøb.

Og kig også gerne på, om varerne er produceret økologisk. Bliver hverdagen og kosten lidt for grå, så kan frikvarteret og maden peppes op med en appelsin, tomater og andet fra sydligere himmelstrøg. Men gør det med måde - med en tanke til bæredygtighed.

Køleskab, vaskemaskine, fryseboks

Det lønner sig måske at skifte nogle af de hårde hvidevarer ud. Men kun måske. Koster et nyt køleskab fx 300 euro, så skal den have et el-forbrug, der er mindst 150 kWt lavere end den nuværende. Som tommelfingerregel kan man sige, at besparelsen i kWt skal være det halve af prisen på det nye køleskab. Sammenhængen er det såkaldte vugge-til-grav-regnskab. Alene det at producere et køleskab bruger store mængder energi. Derfor er det ikke sikkert, at du gør miljøet en tjeneste ved at "købe og smide væk". Lån et måleapparat hos Verbraucherzentrale eller hos din energileverandør, så du kan se, hvad institutionens køleskab forbruger.

Og nu vi er ved køleskabe. Få fat i et termostat, læg det midt i køleskabet og tjek, at der er 7 grader varmt. Er der koldere kan du justere temperaturen. Det sparer penge og energi.

Tørretumblere er energimonstre

En vittig sjæl kaldte engang et par tørresnore hængt op mellem to træer for "Apparatur til tørring af beklædningsgenstande". Men faktisk kan der hænge op til to vaske på et af de små, praktiske tørrestativer og langt mere mellem æbletræerne i haven. Her er der rigtigt mange penge at spare. En normal famliliehusholdning bruger for 110 euro om året på at bruge tørretumbleren - oven i kommer så selve investeringen. 110 euro svarer til rigtigt meget strøm og siger noget om, hvor meget CO2 der udspyes for at tørre tøjet på denne miljøfjendske måde. Husk at lufte ud, der hvor du tørrer, så fugten ikke skader skolen eller børnehaven.

Luft ud med omtanke

Det er godt at lufte ud, men det skal ske med omtanke. Ofte står et vindue på kip hele dagen - også i den kolde tid. Det er ikke nogen særlig effektiv måde at lufte ud på, og det koster penge og energi. Det er mere effektivt og besparende at åbne vinduerne på vid gab i fem minutter tre gange dagligt. Og der er mange penge at spare - 100 euro om året for et parcelhus.